Wykonanie
4 sierpnia 2013

PODUDZIA Z
KURCZAKA Z
RYŻEM PIECZARKOWYM(Przepis od p. Ewy)Składniki (5 porcji) :2 szklanki
ryżu2
cebule500 g
pieczarek2 łyżki
Vegetypapryka słodkapieprz,
sól50 g
masła3 szklanki
wody2 łyżeczki
pieprzu mielonego5 łyżek
ketchupu pikantnego
Ryż płuczemy i wsypujemy na brytfannę (tak, taki "surowy"). Układamy na nim
cebulkę pokrojoną w pół-piórka i
pieczarki w plasterki. Na wierzch wykładamy podudzia z
kurczaka obsypane
Vegetą,
papryką słodką,
solą i
pieprzem. Wiórki
masła rozrzucamy po powierzchni. Wszystko zalewamy zalewą* składającą się z 3 szklanek
wody, 2 łyżeczek
pieprzu mielonego, 1 łyżki
Vegety, 5 łyżeczek
ketchupu. Wkładamy potrawkę do piekarnika i pieczemy około 60 minut (
ryż musi spęcznieć i zmięknąć) w temperaturze 180*C.


*Jeśli nie lubicie potraw pikantnych (ta z pewnością ostra jest), to do zalewy nie dajecie
pieprzu, a
ketchup pikantny zastępujecie łagodnym.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.