30 czerwca 2013TARTA Z CZERWONĄ PORZECZKĄSkładniki:spód175 g mąki pszennej30 g kakao125 g masła1 żółtkoszczypta soli50 g cukru pudrumasatabliczka białej czekolady250 g serka mascarpone100 g śmietanki 30%łyżka cukru pudru300 g czerwonych porzeczekSkładniki na ciasto zagniatamy szybko. Po wyrobieniu owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i (stopniowo dodając) miksujemy razem z serkiem mascarpone. Przenosimy masę czekoladowo-serową do bitej śmietanki i całość delikatnie mieszamy. Odstawiamy krem do lodówki. Formę do tarty wylepiamy ciastem. Pieczemy spód 20 minut w 180*C. Po upieczeniu ciasto studzimy, wylewamy na nie krem i układamy owoce (porzeczki należy dokładnie umyć i osuszyć). Dekorujemy tartę listkami mięty.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.