ßßß Cookit - przepis na CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

14 czerwca 2013
CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI
(Według receptury mojej Mamy)
Składniki:
ciasto drożdżowe
rozczyn drożdżowy
1/2 kg mąki pszennej
125 ml mleka
3 łyżki cukru
1/2 kostki masła
1 łyżka cukru waniliowego
troszkę soli (na czubek łyżeczki)
3 jajka + 1 żółtko
3 łyżki oliwy
owoce
2 kg truskawek
4 łyżki cukru
kruszonka
1/2 kostki miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .
Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione masło, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru, sól, jaja, żółtko, oliwę oraz mleko. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką (około 15 minut)- powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od łyżki. Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na wysmarowaną masłem blaszkę (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku) naciągając nieco brzegi.
Umyte owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Wykładamy je na wyrośnięte ciasto.
Rozcieramy kruszonkę.
Masło, mąkę i cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników. Owoce posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Po wyjęciu, gdy nieco przestygnie, posypujemy je obficie cukrem pudrem.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/06/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami.html