Zapraszam na pyszny deser- niezwykle elegancką waniliową roladę bezową z borówkami i miętą. Ciasto najlepiej smakuje ok. 1-2 godziny po przyrządzeniu, ale dodatek żelatyny w masie sprawia, że spokojnie przechowacie ją w lodówce na następny dzień. Polecam- prawdziwa eksplozja smaku.A w wolnej chwili zapraszam do lektury artykułu poświęconego bezom- jest w nim kilka przydatnych porad i ciekawe pomysły na wykorzystanie bezy w owocowych ciastach :) - link .Na bezę:· 5 białek w temp. pokojowej· 280 g cukru· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej· łyżka ekstraktu waniliowegoBiałka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier wymieszamy z mąką oraz ekstrakt waniliowy. Bezę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy ok. 25 minut, temp. 150 stopni.Kiedy beza przestygnie, przekładamy ją na papier do pieczenia posypany cukrem pudrem- górą do dołu. Zdejmujemy papier na którym się piekła.Nadzienie:400 g borówek1 łyżka cukru pudru2 łyżki ekstraktu waniliowego330 ml śmietanki 30%250 g serka mascarpone100 g białej czekolady1 łyżka żelatyny + 5 łyżek gorącej wodysok z cytrynyKremówkę ubijamy na puszysto z 1 łyżką cukru pudru.Mascarpone ucieramy z rozpuszczoną nad kąpielą wodnąbiałą czekoladą i ekstraktem waniliowym. Do serka dodajemy partiami ubitą śmietankę. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i lekko przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Masę odstawiamy na chwilkę do lodówki, lekko tężejącą rozprowadzamy na bezie. Układamy borówki. Za pomocą papieru zawijamy roladę wzdłuż krótszego boku i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Gotową roladę dekorujemy borówkami i listkami mięty.