Wykonanie
Niedawno pojawiły się na blogu naleśniki nutellowe.Już wtedy pomyślałam, że będą one stanowiły świetną bazę do deseru,który proponuję dzisiaj.Wnętrze naleśników, to masa z
mascarpone i
bitej śmietany, z odrobiną
kawy i
likieru amaretto.Całość można posypać
kakao i otrzymamy smak klasycznego tiramisu,ja jednak zachwyciłam się połączeniem takich naleśników z frużeliną
malinową, i takie Wam polecam :)
Składniki:frużelina:250 g
malin mrożonych1,5 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej
wody1/2 szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
wodykrem:250g
serka mascarpone120 ml
śmietany kremówki2 łyżki
likieru amaretto1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
cukru pudruUsmażyć nieco grubsze naleśniki według tego przepisu.
Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej
wody. Wystudzić. Wszystkie składniki na masę zmiksować, do uzyskania gęstego kremu, nie za długo, by masy nie zwarzyć.
Maliny zasypać
cukrem i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Dodać
cytrynę,
wodę z
mąką, wymieszać i podgrzać.Rozpuszczoną
żelatynę wlać do
owoców. Dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Odstawić do ostudzenia i zgęstnienia.Naleśniki smarować sporą ilością kremu, zwinąć w rulon. Obficie polać frużeliną.Smacznego :)