ßßß
Ostatki? Jakie ostatki! U mnie karnawał trwa przez cały rok. Mam nadzieję, że wy również nie porzucacie domowych wypieków i dalej będziecie się nimi zajadać. Dziś przygotowałem dla Was wyśmienite połączenie kruchej z zewnątrz i delikatnej w środku bezy z aksamitnym kremem o wyraźnej nucie alkoholowej, które w połączeniu z gorzką czekoladą daje niesamowite doznania smakowe. Takie proste, a takie dobre.beza:5 białek100 g cukru pudru200 g cukru kryształuBiałka ubijać przez chwilę na najniższych obrotach miksera stopniowo zwiększając prędkość do najwyższej. Kiedy białka ubiją się na sztywno, dalej miksując, dodawać po 1 łyżce cukru. Po dodaniu każdej porcji cukru należy odczekać, aż cukier rozetrze się w masie i dopiero wtedy dodać kolejną łyżkę. Na koniec wmieszać cukier puder. Gotową masę przełożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i uformować ciasto w kształcie dużej cebuli pozostawiając od góry wgłębienie. Następnie całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 ºC i suszyć przez 3 - 3,5 godz. Beza w niskiej temperaturze lepiej zachowa swój kształt i nie zbrązowieje. Po wysuszeniu ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez ok. 30 minut. Następnie lekko uchylić drzwiczki, włożyć między nie drewnianą łyżkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.krem:150 g mascarpone100 ml kremówki 36%ok. 150 ml domowego ajerkoniaku2-3 łyżeczki zimnej wody3 łyżeczki żelatynyczekoladowe wiórki (do dekoracji)Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać na małym palniku do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Mascarpone utrzeć mikserem na gładką masę. Miksując na niskich obrotach wlewać cienkim strumieniem alkohol i dobrze połączyć. Kremówkę ubić na sztywno i przy pomocy łyżki lub szpatułki wmieszać delikatnie do masy z mascarpone. Na koniec do kremu wlewać cienkim strumieniem przestudzoną żelatynę i mieszać energicznie szpatułką, aby nie powstały grudki. Otrzymany krem schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut do momentu aż stężeje. Schłodzony krem wyłożyć na wystudzoną bezę i udekorować wiórkami czekoladowymi.Smacznego! :)
