ßßß Cookit - przepis na beza, ajerkoniak, czekolada

beza, ajerkoniak, czekolada

nazwa

Wykonanie

Ostatki? Jakie ostatki! U mnie karnawał trwa przez cały rok. Mam nadzieję, że wy również nie porzucacie domowych wypieków i dalej będziecie się nimi zajadać. Dziś przygotowałem dla Was wyśmienite połączenie kruchej z zewnątrz i delikatnej w środku bezy z aksamitnym kremem o wyraźnej nucie alkoholowej, które w połączeniu z gorzką czekoladą daje niesamowite doznania smakowe. Takie proste, a takie dobre.
beza:
5 białek
100 g cukru pudru
200 g cukru kryształu
Białka ubijać przez chwilę na najniższych obrotach miksera stopniowo zwiększając prędkość do najwyższej. Kiedy białka ubiją się na sztywno, dalej miksując, dodawać po 1 łyżce cukru. Po dodaniu każdej porcji cukru należy odczekać, aż cukier rozetrze się w masie i dopiero wtedy dodać kolejną łyżkę. Na koniec wmieszać cukier puder. Gotową masę przełożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i uformować ciasto w kształcie dużej cebuli pozostawiając od góry wgłębienie. Następnie całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 ºC i suszyć przez 3 - 3,5 godz. Beza w niskiej temperaturze lepiej zachowa swój kształt i nie zbrązowieje. Po wysuszeniu ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez ok. 30 minut. Następnie lekko uchylić drzwiczki, włożyć między nie drewnianą łyżkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
krem:
150 g mascarpone
100 ml kremówki 36%
ok. 150 ml domowego ajerkoniaku
2-3 łyżeczki zimnej wody
3 łyżeczki żelatyny
czekoladowe wiórki (do dekoracji)
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać na małym palniku do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Mascarpone utrzeć mikserem na gładką masę. Miksując na niskich obrotach wlewać cienkim strumieniem alkohol i dobrze połączyć. Kremówkę ubić na sztywno i przy pomocy łyżki lub szpatułki wmieszać delikatnie do masy z mascarpone. Na koniec do kremu wlewać cienkim strumieniem przestudzoną żelatynę i mieszać energicznie szpatułką, aby nie powstały grudki. Otrzymany krem schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut do momentu aż stężeje. Schłodzony krem wyłożyć na wystudzoną bezę i udekorować wiórkami czekoladowymi.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/02/beza-ajerkoniak-czekolada.html