ßßß Cookit - przepis na Grillowane papryki faszerowane płatkami jęczmiennymi i jarmużem

Grillowane papryki faszerowane płatkami jęczmiennymi i jarmużem

nazwa

Wykonanie

Pyszne danie z grilla dla wegetarian, ale również sprawdzi się jako zdrowy dodatek do grillowanego mięsa . Zdrowe i pożywne papryki wypełnione pysznym farszem na bazie płatków jęczmiennych i jarmużu . Pycha :) .
A więcej na temat papryki w artykule "Słodko-ostra natura papryki" . Zapraszam do lektury.
Składniki:
· 4 białe papryki
· szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych
· 1,5 szklanki wody
· sól
· pieprz
· ząbek czosnku
· pęczek koperku
· 200 g jarmużu
· 2 ogórki małosolne
· 2 łyżki octu balsamicznego
· łyżeczka miodu
· olej rzepakowy do smażenia
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy drobno posiekany jarmuż i smażymy aż straci swoją surowość.
W garnku zagotowujemy wodę. Dosypujemy płatki jęczmienne i gotujemy ok. 4 minuty na małym ogniu cały czas mieszając.
Z papryk odcinamy kapelusze, wydrążamy środki pozbawiając je gniazd nasiennych. Smarujemy z zewnętrznej strony odrobiną oleju i układamy na tacce do grillowania.
Gotowe płatki łączymy z podsmażonym jarmużem. Dodajemy drobno posiekany koperek i ogórki małosolne. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym i miodem. Farszem wypełniamy papryki. Grillujemy ok. 45 minut. Smacznego.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/07/grillowane-papryki-faszerowane-patkami.html