Wykonanie
Mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego są niezbędne, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Dziś zapraszam na przepis, którego głównym bohaterem jest owsianka,
maślanka i
twaróg. Uzupełnieniem całości będą pyszne, polskie
truskawki,
nerkowce, odrobina
miodu, zdrowa
gorzka czekolada,
kakao i
płatki kokosowe. Bogactwo smaków zamknięte w postaci lizaków-szaszłyków wygodnych do spałaszowania i zaserwowania naszym pociechom chociażby podczas imprez i zabaw na świeżym powietrzu. Piszę o dzieciach, ale zapewniam Was, że tak zaserwowana owsianka zasmakuje niejednemu dorosłemu łasuchowi ;) . Zdecydowanie zdrowo uzależnia :) . Zapraszam!Składniki:· szklanka
maślanki· szklanka
płatków owsianych· 100 g
nerkowców - niesolonych uprażonych na suchej patelni· 3
wafle ryżowe pełnoziarniste (po 10 g)· 2 łyżki
miodu· 150 g gęstego
twarogu trzykrotnie zmielonego·
truskawkiPanierka:· tabliczka
gorzkiej czekolady + 2 łyżki
mleka·
płatki kokosowe·
kakaojabłka do serwowania szaszłyków
Płatki owsiane zalewamy
maślanką - zostawiamy do namoczenia na ok. 30 minut. Do owsianki dodajemy drobno posiekane
nerkowce,
miód,
twaróg i pokruszone
wafle ryżowe. Wyrabiamy jednolitą masę. Z masy formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego i schładzamy przez parę minut w zamrażalniku. W tym czasie nad gorącą kąpielą
wodną rozpuszczamy
gorzką czekoladę z 2 łyżkami
mleka. Na talerzyki wysypujemy
kakao i
płatki kokosowe.
Truskawki pozbawiamy szypułek.Część schłodzonych kulek polewamy roztopioną
czekoladą, część panierujemy w
kakao, a część w płatkach
kokosowych.Na patyczek do szaszłyków nabijamy po jednej dużej
truskawce. Następnie nabijamy po jednej owsianej kulce. Szaszłyki możemy układać na talerzu lub zaserwować powbijane w
jabłko. Smacznego!
Strona konkursowa