Wykonanie
            Mleko i 
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego 
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego są niezbędne, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Dziś zapraszam na przepis, którego głównym bohaterem jest owsianka, 
maślanka i 
twaróg. Uzupełnieniem całości będą pyszne, polskie 
truskawki, 
nerkowce, odrobina 
miodu, zdrowa 
gorzka czekolada, 
kakao i 
płatki kokosowe. Bogactwo smaków zamknięte w postaci lizaków-szaszłyków wygodnych do spałaszowania i zaserwowania naszym pociechom chociażby podczas imprez i zabaw na świeżym powietrzu. Piszę o dzieciach, ale zapewniam Was, że tak zaserwowana owsianka zasmakuje niejednemu dorosłemu łasuchowi ;) . Zdecydowanie zdrowo uzależnia :) . Zapraszam!Składniki:· szklanka 
maślanki· szklanka 
płatków owsianych· 100 g 
nerkowców - niesolonych uprażonych na suchej patelni· 3 
wafle ryżowe pełnoziarniste (po 10 g)· 2 łyżki 
miodu· 150 g gęstego 
twarogu trzykrotnie zmielonego· 
truskawkiPanierka:· tabliczka 
gorzkiej czekolady + 2 łyżki 
mleka· 
płatki kokosowe· 
kakaojabłka do serwowania szaszłyków
Płatki owsiane zalewamy 
maślanką - zostawiamy do namoczenia na ok. 30 minut. Do owsianki dodajemy drobno posiekane 
nerkowce, 
miód, 
twaróg i pokruszone 
wafle ryżowe. Wyrabiamy jednolitą masę. Z masy formujemy kulki wielkości 
orzecha włoskiego i schładzamy przez parę minut w zamrażalniku. W tym czasie nad gorącą kąpielą 
wodną rozpuszczamy 
gorzką czekoladę z 2 łyżkami 
mleka. Na talerzyki wysypujemy 
kakao i 
płatki kokosowe. 
Truskawki pozbawiamy szypułek.Część schłodzonych kulek polewamy roztopioną 
czekoladą, część panierujemy w 
kakao, a część w płatkach 
kokosowych.Na patyczek do szaszłyków nabijamy po jednej dużej 
truskawce. Następnie nabijamy po jednej owsianej kulce. Szaszłyki możemy układać na talerzu lub zaserwować powbijane w 
jabłko. Smacznego!

Strona konkursowa