ßßß Cookit - przepis na Gruszkowe lody jaglane - na mleku i serku homogenizowanym

Gruszkowe lody jaglane - na mleku i serku homogenizowanym

nazwa

Wykonanie

Mleko i przetwory mleczne są stałym elementem mojej diety. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sery żółte czy twarogowe. Po nabiał często sięgam również przy okazji pieczenia ciast czy przygotowywania deserów. Mleko i wysoko procentowa śmietanka to też sztandarowe składniki lodów- przynajmniej tych prawdziwych, domowych. Dziś zapraszam na ich zdrowszą i odchudzoną wersję. Lody na bazie jednej z najzdrowszych kasz- kaszy jaglanej oraz na mleku, osłodzone dojrzałym bananem, soczystymi gruszkami i odrobiną ksylitolu (czy jak kto woli cukru waniliowego). Z nutą wanilii.... Pyszny, dietetyczny deser lodowy bez dużej ilości żółtek i tłustej śmietanki. Jeśli jednak nie dbacie zbytnio o kalorie, to w ostateczności serek homogenizowany możecie zastąpić szklanką ubitej na puszysto kremówki ;) . Taki deser z czystym sumieniem możemy zaserwować naszym bliskim, w tym najmłodszym. Pamiętajmy, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego powinny być stałym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Nasze kości i zęby będą nam za to wdzięczne, a my będziemy przepełnieni energią przez cały dzień.
Składniki:
· 100 g kaszy jaglanej przelanej na sicie zimną wodą
· 1 szklanka mleka 2%
· 2 dojrzałe gruszki
· 1 dojrzały banan
· 2 łyżki - w wersji dietetycznej ksylitolu, w wersji tradycyjnej - domowego cukru waniliowego
· łyżka ekstraktu waniliowego
· 200 g serka homogenizowanego waniliowego
Mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę i pokrojone w kostkę gruszki - gotujemy na małym ogniu do miękkości. Kasza musi wchłonąć całe mleko. Przestudzoną kaszę blendujemy na gładką masę z bananem, ksylitolem/cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy serek waniliowy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tradycyjnego zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. Lody możemy też rozlać do specjalnych foremek do przygotowywania babeczek na zimno- wówczas po dwugodzinnym mrożeniu przed wyjęciem z foremek babeczki należy na chwilkę włożyć do gorącej wody- wtedy same wyskoczą z foremek. Smaczny i co ważne zdrowy deser lodowy gotowy!
STRONA KONKURSOWA
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/gruszkowe-lody-jaglane-na-mleku-i-serku.html