ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko

nazwa

Wykonanie

Kasz jaglana podobno ma właściwości rozgrzewające. Dlatego to jedno z moich ulubionych zimowych śniadań. Ciepłe i bardzo sycące.
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
kilka łyżek mleka
4 orzechy włoskie
6 migdałów
4 daktyle
1 łyżka ksylitolu
szczypta cukru waniliowego (z wanilią)
1 łyżka powideł śliwkowych
Kaszę jaglaną płuczę kilkakrotnie. Wsypuję do garnka i zalewam 3/4 szklanki wody. Gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości. Pod koniec dodaję mleko, żeby nadać delikatniejszy smak. W razie potrzeby dolewam wody.
Na koniec dodaję posiekane orzechy, migdały, daktyle oraz ksylitol i cukier waniliowy.
Dodatki oczywiście zależą od tego co akurat mam. Dobre byłyby też owoce, np. banan. Też ksylitol to taki eksperyment z ostatnich dni - oczywiście z powodzeniem można zastąpić np. miodem.
Jem póki ciepłe.
Do smaku dekoruję powidłami śliwkowymi.
Z podanych składników wychodzi naprawdę spora porcja. Jak się nie uda zmieścić na śniadanie - z powodzeniem można zabrać do pracy i zjeść na zimno.
Źródło:http://jesc-dobrze.blogspot.com/2013/02/kasza-jaglana-na-sodko.html