Kasz jaglana podobno ma właściwości rozgrzewające. Dlatego to jedno z moich ulubionych zimowych śniadań. Ciepłe i bardzo sycące.1/2 szklanki kaszy jaglanej1 szklanka wodykilka łyżek mleka4 orzechy włoskie6 migdałów4 daktyle1 łyżka ksylitoluszczypta cukru waniliowego (z wanilią)1 łyżka powideł śliwkowychKaszę jaglaną płuczę kilkakrotnie. Wsypuję do garnka i zalewam 3/4 szklanki wody. Gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości. Pod koniec dodaję mleko, żeby nadać delikatniejszy smak. W razie potrzeby dolewam wody.Na koniec dodaję posiekane orzechy, migdały, daktyle oraz ksylitol i cukier waniliowy.Dodatki oczywiście zależą od tego co akurat mam. Dobre byłyby też owoce, np. banan. Też ksylitol to taki eksperyment z ostatnich dni - oczywiście z powodzeniem można zastąpić np. miodem.Jem póki ciepłe.Do smaku dekoruję powidłami śliwkowymi.Z podanych składników wychodzi naprawdę spora porcja. Jak się nie uda zmieścić na śniadanie - z powodzeniem można zabrać do pracy i zjeść na zimno.