ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy budyń jaglany o smaku gruszkowym

Bezglutenowy budyń jaglany o smaku gruszkowym

nazwa

Wykonanie

Kto z nas nie lubi budyniu?! Co powiecie na bezglutenową wersję przysmaku, którą możecie zrobić sami w domu? Budyń, który chcę wam zaproponować nie zawiera laktozy. Do jego jego wykonania nie potrzeba też jajek. Za to przygotujcie sobie pyszne gruszki.
Do przyrządzenia porcji dla 4 osób potrzebujemy :
- kubek kaszy jaglanej
- 3 gruszki (lub inne ulubione owoce)
- opakowanie cukru waniliowego
Sposób przyrządzania. Kaszę jaglaną opłukać na sitku. Przenieść do garnka i zagotować w podwójnej ilości wody (2:1 wody do kaszy). W osobnym garnku zagotować ok 1/2 kubka wody. Gruszki obrać, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić na cząstki. Następnie wrzucić do gotującej się wody, zmniejszyć ogień i gotować aż osiągną miękkość. Gdy kasza będzie bliska ugotowania, dodać do niej ugotowane gruszki wraz z sokiem oraz cukier waniliowy. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu całość należy zblendować na gładką masę, która jeszcze w gorącej postaci powinna trafić do miseczek. Na sam koniec można posypać otrzymany budyń płatkami migdałów i rodzynkami.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/03/budyn-jaglany-gruszkowy-bez-glutenu-bez.html