Wykonanie
Kto z nas nie lubi budyniu?! Co powiecie na bezglutenową wersję przysmaku, którą możecie zrobić sami w domu?
Budyń, który chcę wam zaproponować nie zawiera laktozy. Do jego jego wykonania nie potrzeba też
jajek. Za to przygotujcie sobie pyszne
gruszki.
Do przyrządzenia porcji dla 4 osób potrzebujemy :- kubek
kaszy jaglanej- 3
gruszki (lub inne ulubione
owoce)- opakowanie
cukru waniliowegoSposób przyrządzania.
Kaszę jaglaną opłukać na sitku. Przenieść do garnka i zagotować w podwójnej ilości
wody (2:1
wody do
kaszy). W osobnym garnku zagotować ok 1/2 kubka
wody.
Gruszki obrać, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić na cząstki. Następnie wrzucić do gotującej się
wody, zmniejszyć ogień i gotować aż osiągną miękkość. Gdy
kasza będzie bliska ugotowania, dodać do niej ugotowane
gruszki wraz z
sokiem oraz
cukier waniliowy. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu całość należy zblendować na gładką masę, która jeszcze w gorącej postaci powinna trafić do miseczek. Na sam koniec można posypać otrzymany
budyń płatkami migdałów i
rodzynkami.