Wykonanie
Zaskakująca swoim składem i ujmująca prostotą przygotowania- taka właśnie jest pomarańczowa babka przygotowana na bazie...
chleba tostowego. Ciasto wychodzi bardzo aromatyczne i - niczym brownie- bardzo wilgotne. Gwarantuję, że nikt nie odgadnie, jaki składnik odgrywa w tej babce kluczową rolę. Zwieńczona
pomarańczowo-
chałwową polewą będzie eleganckim deserem na świątecznym
stole. Polecam!Składniki:- 500 g
chleba tostowego dobrej jakości- 200 g miękkiego
masła- 1,5 szklanki
cukru- 300 ml kwaśnej gęstej
śmietany 18%- 1
budyń śmietankowy- skórka otarta z 1
pomarańczy- łyżeczka
proszku do pieczenia- 2
jajkaPolewa:- 2 łyżki soku z
pomarańczy- 65 g
chałwy waniliowejDo dekoracji-
suszona żurawinaChleb kruszymy i blendujemy w malakserze razem z
masłem. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy na gładkie ciasto. Przelewamy do formy 31 x 11 cm wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką i pieczemy 75 mminut. Ciasto będzie gotowe, kiedy na wierzchu ładnie popęka i
zrobi się chrupiąca, złocista skorupka. W środku pozostanie wilgotne niczym brownie.Wystudzone ciasto możemy posypać tylko
cukrem pudrem, lub w świątecznej wersji smarujemy polewą (
chałwę ucieramy stopniowo dodając sok z
pomarańczy) i zdobimy
suszoną żurawiną. Smacznego!