Wykonanie
Składniki12 sztuk300 g pieczonej dyni1 świeża
pomarańcza100 ml
mleka100 g
masła2
jajka250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli150 g
cukru1
bydyń śmietankowy (proszek)1/2 słoiczka
powideł śliwkowychPrzygotowanieUpiec
dynię jak w tym przepisie . Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Zetrzeć skórkę z
pomarańczy i wycisnąć sok (odmierzyć 50 ml soku).Upieczoną
dynię zmiksować blenderem z
mlekiem i
sokiem z
pomarańczy na gładki mus.Roztopić
masło w misce, ostudzić i roztrzepać rózgą z
jajkami oraz skórką z
pomarańczy. Dodać mus
dyniowy i wymieszać rózgą.Do drugiej miski przesiać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia,
sól,
cukier, i proszek budyniowy, wymieszać.Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (delikatnie i powoli łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników w jednolite ciasto bez widocznej białej
mąki).Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, na środku położyć pełną łyżeczkę powideł, częściowo zagłębiając łyżeczkę w masę. Cienkim patyczkiem zrobić "ósemkę" rozprowadzając mus w fantazyjny wzorek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 - 30 minut do suchego patyczka.