ßßß Cookit - przepis na · skórka otarta z cytryny + sok z cytryny

· skórka otarta z cytryny + sok z cytryny

nazwa

Wykonanie

Tłusto - czwartkowo zapraszam na pyszne pączki parzone- klasyczne tłustości kuchni staropolskiej w moim wydaniu. W porównaniu z klasykiem, do ciasta użyłam nieco mniej żółtek i tłuszczu. Uperfumowałam je skórką cytrynową, udekorowałam kandyzowaną skórką pomarańczową i suszoną żurawiną. Pyszności :) .
Staropolskie pączki parzone z truskawkową marmoladą/ krówką kawową
Składniki (na ok. 30 pączków):
· 1 kg mąki pszennej + 1 szklanka
· 100 g świeżych drożdży
· 12 żółtek- z dużych jaj
· 1,5 szklanki drobnego cukru
· 200 g roztopionego, letniego masła
· 4 szklanki mleka
· 4 łyżki spirytusu
· marmolada truskawkowa/ masa krówkowa kawowa
· olej rzepakowy do smażenia
Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 3/4 szklanki)- całość dokładnie rozprowadzamy. Dodajemy 3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby zaczyn popracował.
Do miski przesiewamy 0,5 kg mąki. Zalewamy pozostałym wrzącym mlekiem- zaparzamy mąkę, dokładnie mieszając.
Ciepłą zaparzoną mąkę łączymy z zaczynem, dodajemy żółtka utarte na biało z cukrem , sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą mąkę oraz spirytus i dokładnie wyrabiamy dłonią na gładkie ciasto. Dodajemy ciepły tłuszcz i ponownie wyrabiamy . Gotowe ciasto musi odchodzić od miski i od dłoni. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- powinno podwoić swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki, rozpłaszczamy je na dłoni, nadziewamy łyżeczką marmolady lub krówki i formujemy pączki. Układamy je na posypanym mąką blacie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 minut. Smażymy w garnku na głębokim oleju- ja używam rzepakowego. Ważne aby temperatura oleju nie była ani za niska, ani za wysoka. Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz partii pączków (max. 4- 5 sztuk, aby temperatura oleju nie spadła), przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy ładnie się zarumienią (na średnim ogniu ok. 5 minut z jednej strony), obracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia (kolejne 5 minut). Wykładamy na ręcznik papierowy. Lukrujemy (sok z cytryny i tyle cukru pudru ile zabierze). Na wierzchu możemy posypać podprażonymi orzechami włoskimi lub kandyzowaną skórką pomarańczową i suszoną żurawiną. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/02/staropolskie-paczki-parzone-z.html