Wykonanie
Były zdrowe orkiszowe,
pora więc na tradycyjne na bazie
mąki pszennej. Dzięki dodatkowi
alkoholu oraz odpowiedniej temperaturze tłuszczu pączki nie wyjdą tłuste, ale przyjemnie puszyste i
smakowite.Niezawodny, najlepszy przepis na tradycyjne pączkiSkładniki (na ok. 40 pączków):· 1,5 kg przesianej
mąki pszennej· 12
żółtek· 150 g
drożdży· 3 szklanki ciepłego
mleka· szczypta
soli· szklanka
cukru· 250 g roztopionego
masła· 4,5 łyżki
spirytusu· skórka z 2
pomarańczy· sok z 1
pomarańczyolej rzepakowy do smażenia ok. 2 lSkładniki muszą być w temp. pokojowej. Robimy zaczyn- podgrzewamy
mleko, aby było ciepłe. Do rozkruszonych
drożdży dodajemy 3 łyżki
cukru, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy 5 łyżek
mąki. Mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż zaczyn wyrośnie. W dużej misce mieszamy resztę
mąki,
sól,
cukier, dodajemy rozczyn,
żółtka,
masło,
spirytus, skórkę i sok z
pomarańczy. Całość dobrze wyrabiamy. Kiedy ciasto odchodzi już od dłoni, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż wyrośnie.Po tym czasie z ciasta formujemy małe pączki nadziewając ulubionym nadzieniem (ja łączę w proporcjach 1:1 twardą
marmoladę i
dżem jagogodwy). Pączki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy w garnku na głębokim
oleju- ja używam rzepakowego. Ważne aby temperatura
oleju nie była ani za niska, ani za wysoka. Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz partii pączków (max. 4 sztuki, aby temperatura
oleju nie spadła), przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy ładnie się zarumienią (na średnim ogniu ok. 5 minut z jednej strony), obracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia (kolejne 5 minut). Dzięki temu pączki nie będą zbyt tłuste i uzyskamy ładną jasną obwódkę dookoła pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Lukrujemy (
sok z cytryny i tyle
cukru pudru ile zabierze). Na wierzchu możemy posypać podprażonymi
orzechami włoskimi lub kandyzowaną
skórką pomarańczową.