ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

nazwa

Wykonanie

Pączki z toffi
Składniki
500g mąki pszennej
20g drożdży świeżych
200ml mleka
60g cukru
60g masła
2 jajka
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
masa kajmakowa (do nadzienia)
cukier puder (do obsypania)
olej rzepakowy (do smażenia)
Rozczyn
Krok 1
100 ml mleka lekko podgrzać, wkruszyć drożdże, posłodzić łyżką cukru i zagęścić łyżką mąki. Dobrze wymieszać. Oczywiście odjąć te składniki od ilości w przepisie. Odstawić do napuszenia.
Krok 2
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, 100 ml mleka, roztopione masło, pozostały cukier, roztrzepane jajka, łyżkę spirytusu i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 3
Po tym czasie lekko rozgnieść ciasto na około 1 cm i wykrawać szklanką pączki. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 4
Olej z dodatkiem łyżki spirytusu dobrze rozgrzać i smażyć pączki po kilka minut z każdej strony. Osączyć na ręczniku papierowym. Pączki nadziewać szprycą do tortów ze specjalną długą przystawką. Oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2015/02/15801/paczki-z-toffi