Wykonanie
Pączki z
toffiSkładniki500g
mąki pszennej20g
drożdży świeżych200ml
mleka60g
cukru60g
masła2
jajka2 łyżki
spirytususzczypta
solimasa kajmakowa (do nadzienia)
cukier puder (do obsypania)
olej rzepakowy (do smażenia)RozczynKrok 1100 ml
mleka lekko podgrzać, wkruszyć
drożdże, posłodzić łyżką
cukru i zagęścić łyżką
mąki. Dobrze wymieszać. Oczywiście odjąć te składniki od ilości w przepisie. Odstawić do napuszenia.Krok 2
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, 100 ml
mleka, roztopione
masło, pozostały
cukier, roztrzepane
jajka, łyżkę
spirytusu i szczyptę
soli. Zagniatamy ciasto i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.Krok 3Po tym czasie lekko rozgnieść ciasto na około 1 cm i wykrawać szklanką pączki. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.Krok 4
Olej z dodatkiem łyżki
spirytusu dobrze rozgrzać i smażyć pączki po kilka minut z każdej strony. Osączyć na ręczniku papierowym. Pączki nadziewać szprycą do
tortów ze specjalną długą przystawką. Oprószyć
cukrem pudrem.