Wykonanie
Tak jak obiecałam, dziś pomysł na nieco inne wykorzystanie ciasta "
Pomarańczowe Capri" .
Twarogowe wilgotne ciasto będzie bazą, którą przełożę trzema masami-
pomarańczową,
truskawkową i
cytrynową. Podstawą ostatniego kremu będzie skondensowane
mleko słodzone- stanowi więc nie lada gratkę dla wszystkich łasuchów i przywołuje smaki z dzieciństwa. Jego
słodycz przełamałam orzeźwiającymi ziarenkami
granatu. Możecie zastąpić je innymi ulubionymi
owocami, pamiętajcie jednak, żeby wybrać te, które są lekko kwaśne. Tak wykwintne ciasto będzie idealne jako niedzielny deser, ale równie pięknie zaprezentuje się na każdym świątecznym
stole. W okresie wielkanocnym z powodzeniem zastąpi tradycyjne mazurki. Polecam!Ciasto "Kremowe pokusy"Składniki:- 1 placek "
Pomarańczowe Capri"Masa I:· 200 g miękkiego
masła·
galaretka pomarańczowa + 1/2 szklanki
wody· szklanka
cukru pudru· 250 g
serka mascarponeGalaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy
serek mascarpone. Do lekko przestudzonej
galaretki dodajemy łyżkę masy
maślano-serkowej. Kiedy ją dokładnie rozprowadzimy dodajemy kolejną łyżkę masy. W ten sposób wyrównamy temperatury.
Galaretkę rozrobioną z odrobiną masy
maślano - serkowej przekładamy do pozostałej masy serkowej- cały czas miksując. Jeśli zdarzy się, że masa się zważy, należy miskę z masą ustawić nad gorącą kąpielą
wodną i cały czas mieszając czekać aż masa stanie się płynna i jednolita. Taką masę schładzamy w lodówce.W formie (u mnie 24 x 24 cm) układamy cienką warstwę z kromek wcześniej upieczonego ciasta
serowego, wykładamy na nią masę I. Na
masie układamy drugą cienką warstwę kromek ciasta.Masa II:· 1
galaretka truskawkowa + 1/2 szklanki gorącej
wody· 200 g miękkiego
masła· szklanka
cukru pudru· 250 g
serka mascarpone·
Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy
serek mascarpone. Do lekko przestudzonej
galaretki dodajemy łyżkę masy
maślano-serkowej. Kiedy ją dokładnie rozprowadzimy dodajemy kolejną łyżkę masy.
Galaretkę rozrobioną z odrobiną masy
maślano - serkowej przekładamy do pozostałej masy serkowej- cały czas mieszając. Masę przelewamy ma kromki ciasta. Na masę wykładamy trzecią warstwę kromek.Masa III:·
mleko zagęszczone słodzone 500 g·
galaretka cytrynowa + 1/2 szklanki
wody· 200 g
serka śmietankowego lekko solonego
Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie.
Mleko miksujemy na gładką masę z
serkiem. Do lekko przestudzonej
galaretki dodajemy łyżkę masy. Kiedy ją dokładnie rozprowadzimy dodajemy kolejną łyżkę masy.
Galaretkę rozrobioną z odrobiną masy przelewamy do pozostałej masy
mleczno-serkowej - cały czas mieszając. Masę przelewamy na kromki ciasta. Całość dokładnie chłodzimy. Ozdabiamy ziarenkami
granatu.