Dziś propozycja na błyskawiczny makaron z resztek. Idealne rozwiązanie na wykorzystanie pieczonych udek z kurczaka, które pozostały nam z wcześniejszego obiadu. Do tego zdrowe oliwki i prosty lekki sos na bazie natki pietruszki i błyskawiczny posiłek gotowy. Polecam!Składniki:· 400 g makaronu- u mnie rurki z pszenicy durum· 2 upieczone udka kurczaka· 3-4 garście czarnych oliwek· sól· pieprz· 50 g sera żółtegoSos:· 2 pęczki natki pietruszki· łyżeczka miodu· łyżka octu balsamicznego· sól· pieprz· ząbek czosnku· kilka łyżek oleju rzepakowego· sok z połowy cytrynySOS- składniki sosu miksujemy do uzyskania konsystencji sosu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na łyżce oleju podsmażamy mięso obrane z upieczonych udek kurczaka i pokrojone w cienkie paseczki. Do obsmażonego kurczaka dodajemy odcedzony, ugotowany makaron i lekko przesiekane oliwki. Dodajemy przygotowany sos. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy startym żółtym serem. Smacznego!