Wykonanie
Składniki:· 300 g
batatów - po ugotowaniu· szklanka
wody spod gotowania
batatów· 80 g
drożdży· szklanka
cukru waniliowego domowej roboty· 400 g
mąki pszennej· 200 g
mąki kukurydzianej· szczypta
soli· 200 g
suszonej żurawiny· odrobina
mlekaNa
pigwowo-
żurawinowy dodatek:·
pigwa· 100 g
suszonej żurawiny· 2 łyżki
cukru pudru· 4 łyżki
soku z cytryny· łyżka
masłaBatata obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Przed odcedzeniem
ziemniaka należy odlać szklankę
wody.
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy je łyżką
cukru. Kiedy
drożdże się rozpuszczą, zalewamy połową szklanki ciepłej (ale nie za gorącej)
wody spod gotowania
batata. Dobrze mieszamy i dostawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.W dużej misce wysypujemy
mąki, dodajemy
cukier,
sól. Dolewamy resztę
wody spod gotowania
batata, oraz przeciśniętego przez praskę
batata (300g po ugotowaniu). Dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Dodajemy
żurawinę i całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je albo do foremek na babeczki (jeśli chcemy uzyskać
drożdżowe babeczki) lub formujemy z ciasta okrągły bochenek. Odstawiamy jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Ciasto smarujemy delikatnie z wierzchu
mlekiem. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg babeczki- ok. 17-20 minut, chlebek- 30-35 minut. Ciepłe ciasto posypujemy
cukrem pudrem. Podajemy z dodatkiem
pigwowo-
żurawinowym.
Pigwę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozpuszczamy łyżkę
masła, dodajemy
cukier i
sok z cytryny. Dodajemy
pigwę i
żurawinę. Dusimy na małym ogniu do momentu, kiedy
pigwa straci surowość, a sos odparuje. Smacznego!