ßßß
Składniki:
· 50 g otrąb owsianych· 200 g brązowego cukru· 200 g miękkiego masła· 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego· 4 jajka· 300g mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 2 łyżeczki proszku do pieczenia· szczypta soli· skórka z 1 cytryny· 2 łyżki mąki do oprószenia kandyzowanych owoców· 100 g kandyzowanej papai· 100 g kandyzowanych wiśni· 100 g mieszanki kandyzowanych owoców· 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej· cukier puder na lukier (ile zabierze)· sok z cytrynyW misce łączymy składniki suche- mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sól. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy składniki suche oraz jajka. Dodajemy skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Owoce kandyzowane mieszamy z 2 łyżkami mąki- dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia. Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta, dobrze mieszamy. Przelewamy do keksówki- silikonowej nie musimy specjalnie przygotowywać. Zwykłą smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto pieczemy 60-70 minut w temp. 180 stopni. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier. Zdobimy nim wystudzone ciasto. Smacznego!

