ßßß Cookit - przepis na Tarta dyniowo-pomidorowa

Tarta dyniowo-pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na szybki i pyszny obiad- pyszna, słodka dynia, puszysty, pomidorowy serek i chrupiący spód z suszonymi pomidorami. To musi być pyszne!
Serowa tarta dyniowo-pomidorowa na kruchym spodzie z chrupkiego pieczywa
Składniki:
· 170 g chrupkiego pieczywa orkiszowego
· niepełne pół szklanki oleju spod suszonych pomidorów
· ok.15 suszonych pomidorów z oleju
· sól
· pieprz
· 300 g Almette pomidory dojrzewające w słońcu
· jedna mała okrągła dynia
· pestki dyni- 2 garście
· 2 pętka kiełbasy myśliwskiej
· olej spod suszonych pomidorów do skropienia dyni
Chrupkie pieczywo miksujemy z olejem spod suszonych pomidorów i suszonymi pomidorami do uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Taką kruszonką wylepiamy formę do tart wysmarowaną masłem i wysypanej mąką. Spód smarujemy serkiem Almette pomidory dojrzewające w słońcu. Dynię obieramy ze skórki, pozbawiamy miąższu i pestek. Wykrawamy cienkie łódeczki. Układamy je koncentrycznie na spodzie. Pomiędzy plastry dyni układamy cienkie plasterki kiełbasy. Tartę posypujemy pestkami dyni. Całość delikatnie skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów, solimy i pieprzymy. Tartę pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg ok. 35 minut. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/09/tarta-dyniowo-pomidorowa.html