ßßß Cookit - przepis na Czerwone w skorupkach czyli pomidorki udające panierowane jajka

Czerwone w skorupkach czyli pomidorki udające panierowane jajka

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na smakowitą ciepłą, jesienną przystawkę z naszych dobrych pomidorków, dyni i migdałów. Inspiracją do powstania przepisu był serek Almette i tradycyjne polskie danie, jakim są jajka w skorupkach. Polecam!
Składniki (12 faszerowanych połówek):
· 2 łyżki puree z pieczonej dyni
· 200 g serka Almette Jogurtowy
· 1 kabanos
· 3 łyżki mielonych migdałów do panierowania
· garść prażonych migdałów do środka farszu
· masło klarowane do smażenia
· sól
· pieprz
· gałka muszkatołowa
Przekrojone wzdłuż na pół pomidorki śliwkowe pozbawiamy gniazd nasiennych. Puree z pieczonej dyni ucieramy z Almette Jogurtowym na puszystą masę. Dodajemy posiekane migdały. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Masą napełniamy połówki pomidorków, wyrównujemy powierzchnię nożem. Do farszu wciskamy cienkie plasterki kabanosa. Pomidorki od strony farszu panierujemy w drobno zmielonych migdałach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy pomidorki panierowaną stroną do dołu. Smażymy do uzyskania chrupiącej panierki. Układamy na talerzu z wyżłobieniami, w którym tradycyjnie serwowane sa faszerowane jajka. Polecam podawać na gorąco, choć i na zimno smakują wybornie.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/09/czerwone-w-skorupkach-czyli-pomidorki.html