Wykonanie
Zapraszam na smakowitą ciepłą, jesienną przystawkę z naszych dobrych
pomidorków, dyni i
migdałów. Inspiracją do powstania przepisu był
serek Almette i tradycyjne polskie danie, jakim są
jajka w skorupkach. Polecam!Składniki (12 faszerowanych połówek):· 2 łyżki puree z pieczonej dyni· 200 g
serka Almette Jogurtowy· 1
kabanos· 3 łyżki mielonych
migdałów do panierowania· garść prażonych
migdałów do środka farszu·
masło klarowane do smażenia·
sól·
pieprz·
gałka muszkatołowaPrzekrojone wzdłuż na pół
pomidorki śliwkowe pozbawiamy gniazd nasiennych. Puree z pieczonej dyni ucieramy z Almette
Jogurtowym na puszystą masę. Dodajemy posiekane
migdały. Całość doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i świeżo startą
gałką muszkatołową. Masą napełniamy połówki
pomidorków, wyrównujemy powierzchnię nożem. Do farszu wciskamy cienkie plasterki
kabanosa.
Pomidorki od strony farszu panierujemy w drobno zmielonych migdałach. Na patelni rozgrzewamy
masło klarowane. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy
pomidorki panierowaną stroną do dołu. Smażymy do uzyskania chrupiącej panierki. Układamy na talerzu z wyżłobieniami, w którym tradycyjnie serwowane sa faszerowane
jajka. Polecam podawać na gorąco, choć i na zimno smakują wybornie.