Na dobry początek tygodnia zapraszam na pyszne, domowe i zdrowe pieczywo- bagietki z porcją zdrowia ukrytą w pestkach dyni, siemieniu lnianym i sezamie. Część bułeczek przygotowałam z dodatkiem suszonych pomidorów. Idealne na śniadanie z odrobiną zimnego masła. Polecam!Składniki (na 6 sztuk):450 g mąki pszennej pełnoziarnistej100 g mąki pszennej zwykłej3 łyżki mleka350 ml ciepłej wody3 łyżki oleju rzepakowego7 g drożdży instant1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukrumleko do posmarowaniasiemię lniane- garśćpestki dyni- garśćsezam biały i czarny -po 1 garści3-4 suszone pomidory z olejuDrożdże mieszamy z mąkami. Do miski wysypujemy mąki, cukier, sól, siemię lniane i pestki dyni. Dodajemy wodę, ciepłe mleko i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto- powinno odchodzić od dłoni. Odkrawamy 1/3 ciasta (2 mini bagietki) i dodajemy do niego drobno posiekane pomidory- ponownie zarabiamy tą część ciasta. Ciasto z pomidorami i ciasto bez dodatków przykrywamy ściereczką na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części- z każdej formujemy podłużną bagietkę. Bułki układamy w blaszkach do pieczenia bagietek posmarowanych olejem. Odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. Następnie każdą bułkę smarujemy mlekiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy 25 minut, temp. 220 stopni termoobieg.