ßßß Cookit - przepis na Bułki pełnoziarniste

Bułki pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic pyszniejszego, niż domowe, świeże pieczywo. Bułki pełnoziarniste najlepiej smakują jeszcze gorące, posmarowane masłem. Zapach unoszący się w domu podczas ich pieczenia jest obłędny :) Chcecie się o tym przekonać? Koniecznie przygotujcie takie bułki na weekendowe śniadanie :)
Składniki (na ok. 8 bułek):
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej typ 650
200 ml mleka 3,2%
100 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki cukru
1 3/4 łyżeczki soli
25 g siemienia lnianego
25 g sezamu
3 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
1 łyżka mleka (do wysmarowania bułek)
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego
Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Mąki wymieszać z solą, sezamem i siemieniem. Do mąki dodać mleko z podrośniętymi drożdżami oraz wodę. Stopniowo wyrabiać ciasto dolewając olej. Ciasto powinno być dobrze wyrobione i z łatwością odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do porośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części (u mnie każda porcja ciasta ważyła 114 g). Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę. Lekko ją spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać wymieszanymi ziarnami. Bułki wstawić do piekarnika (grzałka góra-dół) nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec kolejne 15 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg, aby bułki ładnie się zarumieniły. Bułki studzić na kratce. Smacznego!
Rady: Ciasto na bułki można także wyrobić w robicie lub w automacie do wypieku chleba, gdzie może także rosnąć.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2015/04/buki-penoziarniste.html