Wykonanie
Nie ma nic pyszniejszego, niż domowe, świeże
pieczywo.
Bułki pełnoziarniste najlepiej smakują jeszcze gorące, posmarowane
masłem. Zapach unoszący się w domu podczas ich pieczenia jest obłędny :) Chcecie się o tym przekonać? Koniecznie przygotujcie takie
bułki na weekendowe śniadanie :)

Składniki (na ok. 8
bułek):400 g
mąki pszennej pełnoziarnistej100 g
mąki pszennej typ 650200 ml
mleka 3,2%100 ml
wody20 g świeżych
drożdży1 1/2 łyżeczki
cukru1 3/4 łyżeczki
soli25 g
siemienia lnianego25 g
sezamu3 łyżki
oleju rzepakowegoDodatkowo:1 łyżka
mleka (do wysmarowania
bułek)1 łyżka
ziaren słonecznika1 łyżka pestek dyni1 łyżka
sezamu1 łyżka
siemienia lnianego

Do ciepłego
mleka pokruszyć
drożdże, dodać
cukier i łyżkę
mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia na ok. 10 minut.
Mąki wymieszać z
solą,
sezamem i siemieniem. Do
mąki dodać
mleko z podrośniętymi
drożdżami oraz
wodę. Stopniowo wyrabiać ciasto dolewając
olej. Ciasto powinno być dobrze wyrobione i z łatwością odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto przełożyć do miski wysmarowanej
olejem, przykryć ściereczką i odstawić do porośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części (u mnie każda porcja ciasta ważyła 114 g). Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę. Lekko ją spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie wierzch
bułek posmarować
mlekiem i posypać wymieszanymi ziarnami.
Bułki wstawić do piekarnika (grzałka góra-dół) nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec kolejne 15 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg, aby
bułki ładnie się zarumieniły.
Bułki studzić na kratce. Smacznego!Rady: Ciasto na
bułki można także wyrobić w robicie lub w automacie do wypieku
chleba, gdzie może także rosnąć.