ßßß
Składniki (na ok. 8 bułek):400 g mąki pszennej pełnoziarnistej100 g mąki pszennej typ 650200 ml mleka 3,2%100 ml wody20 g świeżych drożdży1 1/2 łyżeczki cukru1 3/4 łyżeczki soli25 g siemienia lnianego25 g sezamu3 łyżki oleju rzepakowegoDodatkowo:1 łyżka mleka (do wysmarowania bułek)1 łyżka ziaren słonecznika1 łyżka pestek dyni1 łyżka sezamu1 łyżka siemienia lnianego
Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Mąki wymieszać z solą, sezamem i siemieniem. Do mąki dodać mleko z podrośniętymi drożdżami oraz wodę. Stopniowo wyrabiać ciasto dolewając olej. Ciasto powinno być dobrze wyrobione i z łatwością odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do porośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części (u mnie każda porcja ciasta ważyła 114 g). Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę. Lekko ją spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać wymieszanymi ziarnami. Bułki wstawić do piekarnika (grzałka góra-dół) nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec kolejne 15 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg, aby bułki ładnie się zarumieniły. Bułki studzić na kratce. Smacznego!Rady: Ciasto na bułki można także wyrobić w robicie lub w automacie do wypieku chleba, gdzie może także rosnąć.