ßßß Cookit - przepis na Gryczane gołąbki z ziołowym serkiem

Gryczane gołąbki z ziołowym serkiem

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne i zdrowe gołąbki - na bazie mojej ulubionej kaszy gryczanej i ziołowego serka Almette. Ten ostatni nie tylko nadaje farszowi idealną konsystencję, ale również delikatnie go dosmacza. Dzięki temu z przypraw wystarczą nam jedynie sól i pieprz. A że tak przygotowane gołąbki są bardzo lekkie i dietetyczne, możemy wykończyć całe danie odrobiną smakowitej okrasy na bazie cebulki i boczku. Zapraszam na pyszny obiad- idealny na nieco chłodniejsze dni.
Składniki na ok. 5 gołąbków:
· główka kapusty
· 100 g kaszy gryczanej
· 200 g almette z ziołami (lub ewentualnie śmietankowego/jogurtowego)
· 2 jajka
· 1 duża cebula
· olej rzepakowy do smażenia
· boczek na skwarki
· cebula do okrasy
· pieprz
· sól
·
Kapustę gotujemy i systemtycznie pozbawiamy obgotowanych liści. Wystudzone liście pozbawiamy zdrewniałej części i odkładamy na bok.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i złocimy na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy do ugotowanej kaszy. Kiedy kasza z cebulką przestygną, dodajemy serek almette i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Faszerujemy nią liście kapusty. Dno naczynia do zapiekania wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. W naczyniu układamy gołąbki. Przykrywamy liśćmi kapusty, podlewamy odrobiną wody. Naczynie zamykamy. Gołąbki pieczemy ok. 70-90 minut, temp. 180 stopni- aż będą miękkie. Podajemy z zezłoconym boczkiem i cebulką.
Okrasa- boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na skwarki na małym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Kiedy cebulka się zezłoci doprawiamy solą. Okraszamy gołąbki. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/08/gryczane-goabki-z-zioowym-serkiem.html