Wykonanie
Zapraszam na pyszne i zdrowe gołąbki - na bazie mojej ulubionej
kaszy gryczanej i
ziołowego serka Almette. Ten ostatni nie tylko nadaje farszowi idealną konsystencję, ale również delikatnie go dosmacza. Dzięki temu z przypraw wystarczą nam jedynie
sól i
pieprz. A że tak przygotowane gołąbki są bardzo lekkie i dietetyczne, możemy wykończyć całe danie odrobiną smakowitej okrasy na bazie
cebulki i
boczku. Zapraszam na pyszny obiad- idealny na nieco chłodniejsze dni.Składniki na ok. 5 gołąbków:· główka
kapusty· 100 g
kaszy gryczanej· 200 g almette z
ziołami (lub ewentualnie śmietankowego/jogurtowego)· 2
jajka· 1 duża
cebula·
olej rzepakowy do smażenia·
boczek na skwarki·
cebula do okrasy·
pieprz·
sól·
Kapustę gotujemy i systemtycznie pozbawiamy obgotowanych liści. Wystudzone liście pozbawiamy zdrewniałej części i odkładamy na bok.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i złocimy na dobrze rozgrzanym
oleju. Przekładamy do ugotowanej
kaszy. Kiedy
kasza z
cebulką przestygną, dodajemy
serek almette i
jajka. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Faszerujemy nią liście
kapusty. Dno naczynia do zapiekania wykładamy pozostałymi liśćmi
kapusty. W naczyniu układamy gołąbki. Przykrywamy liśćmi
kapusty, podlewamy odrobiną
wody. Naczynie zamykamy. Gołąbki pieczemy ok. 70-90 minut, temp. 180 stopni- aż będą miękkie. Podajemy z zezłoconym
boczkiem i
cebulką.Okrasa-
boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na skwarki na małym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cebulkę. Kiedy
cebulka się zezłoci doprawiamy
solą. Okraszamy gołąbki. Smacznego!