ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki

Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki

nazwa

Wykonanie

Mega chrupiące pełnoziarniste ciasteczka orkiszowe z dodatkiem otrąb owsianych w trzech odsłonach- z gorzką czekoladą i skórką pomarańczową, z chałwą i białym i czarnym sezamem oraz z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Moim faworytem są chałwowo-sezamowe.
SKŁADNIKI (na ok. 90 małych ciasteczek):
Składniki:
2 łyżki cukru waniliowego
400 g masła
1 1/3 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
2 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka płatków orkiszowych błyskawicznych
szklanka otrąb owsianych
garść suszonej żurawiny
garść siekanych orzechów włoskich
garść skórki pomarańczowej kandyzowanej
garść posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżki chałwy
garść sezamu białego i garść sezamu czarnego
szczypta soli
W malakserze ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i brązowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Cały czas miksując dodajemy płatki i otręby. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy suszoną żurawinę i lekko przesiekane orzechy włoskie. Do drugiej dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i gorzką czekoladę. Do trzeciej dodajemy pokruszoną chałwę oraz sezam. Ciasto delikatnie mieszamy z dodatkami. Dzięki temu uzyskamy ciasteczka owsiane o trzech smakach. Maczamy dłonie w wodzie, bierzemy kawałek ciasta - im mniejsze ciasteczka zrobimy, tym będą bardziej chrupiące. Formujemy z niego malutkie ciasteczko. Lepiąc ciasta chałowo-sezamowe warto dłonie zamiast w wodzie oprószyć mąką- po dodaniu chały ciasto robi się bardziej lepiące. Ciasta układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej w dużych odstępach. Pieczemy w temp. 180 stopni termoobieg ok. 25 minut.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/05/penoziarniste-ciasteczka-orkiszowo.html