ßßß
Cookit - przepis na Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki
Składniki
Masło
Cukier brązowy
Cukier puder
Jajko
Mąka
Proszek do pieczenia
Płatki śniadaniowe
Otręby
Suszona żurawina
Orzech włoski
Skórka pomarańczowa
Czekolada gorzka
Chałwa
Sezam
Sól
Ciastka
Cukier waniliowy
Wykonanie
Mega chrupiące pełnoziarniste
ciasteczka
orkiszowe z dodatkiem
otrąb
owsianych w
trzech
odsłonach- z
gorzką czekoladą
i
skórką pomarańczową
, z
chałwą
i
białym
i czarnym
sezamem
oraz z
suszoną żurawiną
i
orzechami włoskimi
. Moim faworytem są
chałwowo
-
sezamowe
.SKŁADNIKI (na ok. 90 małych
ciasteczek
):Składniki:2 łyżki
cukru waniliowego
400 g
masła
1 1/3 szklanki
brązowego cukru
3/4 szklanki
cukru pudru
3
jajka
2 1/2 szklanki
mąki
pełnoziarnistej orkiszowejłyżeczka
proszku do pieczenia
szklanka
płatków
orkiszowych błyskawicznychszklanka
otrąb
owsianychgarść
suszonej żurawiny
garść siekanych
orzechów włoskich
garść
skórki pomarańczowej
kandyzowanejgarść posiekanej
gorzkiej czekolady
2 łyżki
chałwy
garść
sezamu
białego i garść
sezamu
czarnegoszczypta
soli
W malakserze ucieramy miękkie
masło
z
cukrem pudrem
,
cukrem waniliowym
i brązowym. Stopniowo dodajemy po jednym
jajku
naprzemiennie z
mąką
wymieszaną z
proszkiem do pieczenia
i szczyptą
soli
. Cały czas miksując dodajemy
płatki
i
otręby
. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy
suszoną żurawinę
i lekko przesiekane
orzechy włoskie
. Do drugiej dodajemy kandyzowaną
skórkę pomarańczową
i
gorzką czekoladę
. Do trzeciej dodajemy pokruszoną
chałwę
oraz
sezam
. Ciasto delikatnie mieszamy z dodatkami. Dzięki temu uzyskamy
ciasteczka
owsiane o
trzech
smakach. Maczamy dłonie w wodzie, bierzemy kawałek ciasta - im mniejsze
ciasteczka
zrobimy, tym będą bardziej chrupiące. Formujemy z niego malutkie
ciasteczko
. Lepiąc ciasta chałowo-
sezamowe
warto dłonie zamiast w wodzie oprószyć
mąką
- po dodaniu chały ciasto robi się bardziej lepiące. Ciasta układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej w dużych odstępach. Pieczemy w temp. 180 stopni termoobieg ok. 25 minut.
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/05/penoziarniste-ciasteczka-orkiszowo.html
Przepisy powiązane
Ciastka z żurawiną i orzechami
Ciasteczka z czekoladą
Popękane czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles)
Popękane ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka
Składniki powiązane (0)