ßßß Cookit - przepis na Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika

Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika

nazwa

Wykonanie

Pyszne słodko-ostre żeberka idealne do przygotowania zarówno w domu w piekarniku, jak też na grillu.
SKŁADNIKI:
żeberka 1- 1,5 kg
2 łyżki miodu akacjowego
1 łyżeczka soli
5 łyżek sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
3/4 łyżeczki papryki ostrej
5 łyżek oleju rzepakowego
W miseczce łączymy składniki marynaty- miód, sól, sos sojowy, sok z cytryny, paprykę. Na koniec dodajemy olej. Całość dobrze mieszamy. Marynatą zalewamy żeberka i pozostawiamy na całą noc w lodówce. Ruszt smarujemy olejem, układamy na nim żeberka. Umieszczamy je w piekarniku nad blachą piekarnikową, do której nalewamy wodę. Całość pieczemy w temp. 160 stopni, 1 godzinę, a następnie zwiększamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Tak zamarynowane żeberka idealnie wychodzą również z grilla. Polecam!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/05/miodowo-paprykowe-zeberka-z.html