Wykonanie
Pyszne słodko-ostre
żeberka idealne do przygotowania zarówno w domu w piekarniku, jak też na grillu.SKŁADNIKI:
żeberka 1- 1,5 kg2 łyżki
miodu akacjowego1 łyżeczka
soli5 łyżek
sosu sojowegosok z 1/2
cytryny3/4 łyżeczki
papryki ostrej5 łyżek
oleju rzepakowegoW miseczce łączymy składniki marynaty-
miód,
sól,
sos sojowy,
sok z cytryny,
paprykę. Na koniec dodajemy
olej. Całość dobrze mieszamy. Marynatą zalewamy
żeberka i pozostawiamy na całą noc w lodówce. Ruszt smarujemy
olejem, układamy na nim
żeberka. Umieszczamy je w piekarniku nad blachą piekarnikową, do której nalewamy
wodę. Całość pieczemy w temp. 160 stopni, 1 godzinę, a następnie zwiększamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Tak zamarynowane
żeberka idealnie wychodzą również z grilla. Polecam!