ßßß Cookit - przepis na Pikantne żeberka w ostrej marynacie

Pikantne żeberka w ostrej marynacie

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię żeberka w tej odsłonie. Są aromatyczne i wyraziste w smaku. Chrupiące z zewnątrz, a w środku soczyste. Pikantne żeberka w ostrej marynacie smakują mi chyba nawet bardziej, niż żeberka w miodzie . Ale to tylko dlatego, że ja generalnie wolę wszystko, co pikantne, a mniej to, co słodkie. Ich przygotowanie wymaga trochę czasu, choć przez jego większość żeberka same sobą się zajmują (leżą w marynacie albo pieką). Dlatego, jeśli chcecie je zrobić na obiad, o ich przygotowaniu pomyślcie już dzień wcześniej.
- kilogram żeberek wieprzowych
- olej rzepakowy do smażenia
marynata
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/4 szklanki piwa
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
Żeberka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na kawałki.
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Przelewamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone żeberka i obtaczamy je ze wszystkich stron w marynacie. Odstawiamy je do lodówki na 10 godzin, co jakiś czas obracając, aby każda strona żeberek była pokryta marynatą.
Żeberka wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem.
Na patelni podgrzewamy mocno 4-5 łyżek oleju rzepakowego. Obsmażamy na nim żeberka z każdej strony, aż będą rumiane.
Podsmażone mięsa wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałym z ich smażenia tłuszczem oraz marynatą. Przykrywamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Co jakiś czas, podczas pieczenia, mięso obracamy na drugą stronę i polewamy tłuszczem, który się wytworzył. Pieczemy 90 minut.
Po półtorej godziny zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 15 minut, aż żeberka się zarumienią.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2014/05/pikantne-zeberka-w-ostrej-marynacie.html