Wykonanie
Bardzo lubię
żeberka w tej odsłonie. Są aromatyczne i wyraziste w smaku. Chrupiące z zewnątrz, a w środku soczyste. Pikantne
żeberka w ostrej marynacie smakują mi chyba nawet bardziej, niż
żeberka w miodzie . Ale to tylko dlatego, że ja generalnie wolę wszystko, co pikantne, a mniej to, co słodkie. Ich przygotowanie wymaga trochę czasu, choć przez jego większość
żeberka same sobą się zajmują (leżą w marynacie albo pieką). Dlatego, jeśli chcecie je zrobić na obiad, o ich przygotowaniu pomyślcie już dzień wcześniej.

- kilogram
żeberek wieprzowych-
olej rzepakowy do smażeniamarynata- 2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku- łyżeczka
ostrej papryki w proszku- płaska łyżeczka
czosnku granulowanego- 1/4 szklanki
piwa- 1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne- 2 łyżki
miodu- 4 łyżki
oleju rzepakowego- pół łyżeczki
soli- 2 łyżki
sosu sojowegoŻeberka płuczemy pod bieżącą
wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na kawałki.Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Przelewamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone
żeberka i obtaczamy je ze wszystkich stron w marynacie. Odstawiamy je do lodówki na 10 godzin, co jakiś czas obracając, aby każda strona
żeberek była pokryta marynatą.
Żeberka wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem.Na patelni podgrzewamy mocno 4-5 łyżek
oleju rzepakowego. Obsmażamy na nim
żeberka z każdej strony, aż będą rumiane.Podsmażone
mięsa wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałym z ich smażenia tłuszczem oraz marynatą. Przykrywamy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Co jakiś czas, podczas pieczenia,
mięso obracamy na drugą stronę i polewamy tłuszczem, który się wytworzył. Pieczemy 90 minut.Po półtorej godziny zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 15 minut, aż
żeberka się zarumienią.Smacznego!