ßßß
- kilogram żeberek wieprzowych- olej rzepakowy do smażeniamarynata- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku- łyżeczka ostrej papryki w proszku- płaska łyżeczka czosnku granulowanego- 1/4 szklanki piwa- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne- 2 łyżki miodu- 4 łyżki oleju rzepakowego- pół łyżeczki soli- 2 łyżki sosu sojowegoŻeberka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na kawałki.Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Przelewamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone żeberka i obtaczamy je ze wszystkich stron w marynacie. Odstawiamy je do lodówki na 10 godzin, co jakiś czas obracając, aby każda strona żeberek była pokryta marynatą.Żeberka wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem.Na patelni podgrzewamy mocno 4-5 łyżek oleju rzepakowego. Obsmażamy na nim żeberka z każdej strony, aż będą rumiane.Podsmażone mięsa wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałym z ich smażenia tłuszczem oraz marynatą. Przykrywamy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Co jakiś czas, podczas pieczenia, mięso obracamy na drugą stronę i polewamy tłuszczem, który się wytworzył. Pieczemy 90 minut.Po półtorej godziny zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 15 minut, aż żeberka się zarumienią.Smacznego!