ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami

Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami

nazwa

Wykonanie

Pyszne jabłuszka wzbogacone smakiem pomarańczy, z delikatną nutą miodowej słodyczy, w towarzystwie zdrowych otrąb oraz lekko kwaśnych jeżyn to ciekawa, apetyczna i dietetyczna propozycja zarówno deserowa, jak też chociażby śniadaniowa. Polecam!
SKŁADNIKI:
4 jabłka
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżki otrąb owsianych
2-3 łyżeczki miodu akacjowego
3 łyżeczki domowej konfitury jeżynowej
cynamon
skórka z pomarańczy
łyżeczka brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym. W misce łączymy jogurt, miód, otręby, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie mieszamy. W każdy dołeczek po gnieździe nasiennym układamy po jednej jeżynie z domowej konfitury. Następnie wypełniamy środki sosem jogurtowo- miodowym z otrębami. Jabłuszka posypujemy cynamonem oraz brązowym cukrem. Pieczemy do miękkości w temp. 200 stopni, termoobieg. Podajemy z pozostałym sosem jogurtowym. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/04/pomaranczowo-jogurtowe-jabka-z-miodem-i.html