ßßß

Niewiele jest ciast, na które można sobie pozwolić dbając o linię. Ja bez słodkiego nie wyobrażam sobie życia, dlatego szukam zdrowych alternatyw!Polecam wszystkim program kulinarny "rewolucja na talerzu", w którym właśnie znalazłam przepis na przepyszną szarlotkę bez mąki!. Jest to zdecydowanie najpyszniejsze ciasto jakie ostatnio jadłam. Co najważniejsze, bez wyrzutów sumienia:)
Składniki (porcja na małe naczynie żaroodporne):3 jabłka (nieduże)1/2 łyżeczka masła1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżka miodusok z 1/2 cytrynykruszonka:5 łyżek otrębów owsianych5 łyżek mielonych migdałów30 g masła2 łyżki brązowego cukru1 łyżeczkę miodu
Przygotowanie:Obieramy jabłka i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masłem. Następnie obsypujemy cynamonem i dodajemy miód. Aby zrównoważyć słodki smak, dodajemy sok z cytryny. Zostawiamy na patelni jeszcze przez kilka minut i zabieramy się za kruszonkę!Do miski wsypujemy otręby owsiane, zmielone migdały i cukier. Dodajemy miękkie masło i odrobinę miodu. Ugniatamy całość dłonią. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mus jabłkowy, a następnie kruszonkę na wierzch. Pieczemy w nagrzanym do 180* piekarniku przez 30minut.Jeśli nie wyobrażacie sobie cieplutkiej szarlotki bez lodów, pokrójcie 2 bardzo dojrzałe banany i rozgniećcie widelcem, bądź zmiksujcie w malakserze. Włóżcie na czas pieczenia i ostygnięcia szarlotki do zamrażalnika i gotowe:)