ßßß
Kompot z suszu nieodłączna część tradycyjnej wigilijnej kolacji. Bardzo aromatyczny, wspaniale podkreśla nastrój świąt. To jednak nie jedyny jego walory, wspomaga on również trawienie.Wprawdzie, aż tak bardzo nie przepadam za kompotem z suszu, ale ten jedyny raz w roku pije go ze smakiem i nie wyobrażam sobie wigilii bez tej potrawy.Składniki:mieszanka gotowych suszonych owoców 250gu mnie dodatkowo, pod dzieci będące na wigilii, mała 100 g torebeczka samych suszonych jabłek aby złagodzić smak kompotu1 łyżeczka cynamonu2 łyżki miodu4 goździkialternatywne pomarańczajabłka do przyozdobieniaWykonanieMieszanki owoców wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cynamon, goździki oraz miód. Pod koniec gotowania dodajemy sok z pomarańczy.Kompot świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.