ßßß Cookit - przepis na Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach

Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach

nazwa

Wykonanie

Pyszne szlachetne mięso w aromatycznym aksamitnym sosie pomarańczowo-balsamicznym z pistacjowo-parmezanową posypką i cząstkami mandarynki. Do tego pomidorki koktajlowe serwowane na ciepło w porzeczkowym sosie i świąteczny obiad gotowy. Polecam! Poleca również portal gotujmy.pl w magazynie "Wielkanocne Wydanie Specjalne" .
Składniki:
ok. 800 g cielęciny
3-4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju
łyżka miodu
sok z 1 pomarańczy
sól
pieprz
klarowane masło
4 łyżki śmietany 30%
mleko
garść pistacji
garść startego parmezanu
filety z 1 pomarańczy lub cząstki z 2 mandarynek
Sałatka:
pomidorki koktajlowe ok. 250 g
garść podprażonych pestek dyni
ocet balsamiczny 1łyżka
2 łyżki soku z porzeczek
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Cielęcinę myjemy, osuszamy, kroimy w zgrabne kawałki. Łączymy ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, olej, miód, sól i pieprz. Taką marynatą zalewamy cielęcinę i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Mięso lekko osuszamy z nadmiaru marynaty i obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Marynatę przelewamy na patelnię, dusimy w niej mięso do miękkości, podlewając od czasu do czasu odrobiną mleka. Pod koniec duszenia do sosu dodajemy śmietankę i dużą łyżkę masła. Na talerz wykładamy cielęcinę, polewamy ją sosem i posypujemy kruszonką pistacjowo-parmezanową (krótko blendujemy pistacje razem z parmezanem). Zdobimy filetami z pomarańczy lub cząstkami mandarynek. Sos możemy też podać osobno w sosjerce. Podajemy z sałatką z pomidorków. Pomidorki kroimy na pół. Chwilkę podgrzewamy na patelni , na której dusiliśmy cielęcinkę. Łączymy składniki sosu- ocet balsamiczny, olej, sok z porzeczek, sól i pieprz. Dressingiem polewamy pomidorki jeszcze na patelni, chwilę smażymy na dość dużym ogniu, aby dressing lekko zgęstniał. Przekładamy do miseczek. Posypujemy pestkami dyni. Podajemy od razu jako dodatek do cielęciny. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/04/cielecina-w-occie-balsamicznym-i.html