Wykonanie
Pyszne szlachetne
mięso w aromatycznym aksamitnym sosie
pomarańczowo-balsamicznym z
pistacjowo-
parmezanową posypką i cząstkami
mandarynki. Do tego
pomidorki koktajlowe serwowane na ciepło w
porzeczkowym sosie i świąteczny obiad gotowy. Polecam! Poleca również portal gotujmy.pl w magazynie "Wielkanocne Wydanie Specjalne" .Składniki:ok. 800 g
cielęciny3-4 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
olejułyżka
miodusok z 1
pomarańczysólpieprzklarowane
masło4 łyżki
śmietany 30%mlekogarść
pistacjigarść startego
parmezanufilety z 1
pomarańczy lub cząstki z 2
mandarynekSałatka:
pomidorki koktajlowe ok. 250 ggarść podprażonych pestek dyni
ocet balsamiczny 1łyżka2 łyżki soku z
porzeczek2 łyżki
oleju rzepakowegosólpieprzCielęcinę myjemy, osuszamy, kroimy w zgrabne kawałki. Łączymy
ocet balsamiczny, sok z
pomarańczy,
olej,
miód,
sól i
pieprz. Taką marynatą zalewamy
cielęcinę i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Mięso lekko osuszamy z nadmiaru marynaty i obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanym
maśle klarowanym. Marynatę przelewamy na patelnię, dusimy w niej
mięso do miękkości, podlewając od czasu do czasu odrobiną
mleka. Pod koniec duszenia do sosu dodajemy
śmietankę i dużą łyżkę
masła. Na talerz wykładamy
cielęcinę, polewamy ją sosem i posypujemy kruszonką
pistacjowo-
parmezanową (krótko blendujemy
pistacje razem z
parmezanem). Zdobimy filetami z
pomarańczy lub cząstkami
mandarynek. Sos możemy też podać osobno w sosjerce. Podajemy z
sałatką z
pomidorków.
Pomidorki kroimy na pół. Chwilkę podgrzewamy na patelni , na której dusiliśmy
cielęcinkę. Łączymy składniki sosu-
ocet balsamiczny,
olej, sok z
porzeczek,
sól i
pieprz. Dressingiem polewamy
pomidorki jeszcze na patelni, chwilę smażymy na dość dużym ogniu, aby dressing lekko zgęstniał. Przekładamy do miseczek. Posypujemy
pestkami dyni. Podajemy od razu jako dodatek do
cielęciny. Smacznego!