ßßß Cookit - przepis na Owoce pod miodowo-chlebową kruszonką

Owoce pod miodowo-chlebową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Pyszne owoce pod zaskakującą kruszonką z chleba z miodem, migdałami i nutką cytryny. Serwowane z kleksem kwaśnego jogurtu i świeżymi ziołami, zachwycą nas swoim smakiem i aromatem. Zdrowa porcja witamin, która doda nam energii na nadchodzącą wiosnę.
Składniki:
· 4 jabłka
· świeży ananas (ewentualnie z puszki)
· 5 kiwi
· chleb (wysuszony) ok.350 g- ze skórką
· 5 łyżek miodu spadziowego
· skórka z cytryny
· 3 łyżki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania owoców
· łyżka bułki tartej
· 100 g płatków migdałowych
· 2 łyżki masła + wiórki zimnego masła na wierzch zapiekanki
· świeża kolendra
Jabłka kroimy w zgrabną kostkę razem ze skórką. Ananasa i kiwi również kroimy w kostkę. Owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru i łyżką bułki tartej. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę chleb razem ze skórką, płatki migdałowe, dodajemy skórkę z cytryny. Smażymy, żeby chleb pokrył się karmelem i nieco wysuszył. Kruszonkę przekładamy do blendera i miksujemy. Wykładamy równomiernie na owocach. Na kruszonce układamy wiórki zimnego masła. Zapiekamy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z domowymi lodami lub jogurtem naturalnym, miodem i kolendrą. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/03/owoce-pod-miodowo-chlebowa-kruszonka.html