Wykonanie
Pyszne
owoce pod zaskakującą kruszonką z
chleba z
miodem,
migdałami i nutką
cytryny. Serwowane z kleksem kwaśnego
jogurtu i świeżymi
ziołami, zachwycą nas swoim smakiem i aromatem. Zdrowa porcja witamin, która
doda nam energii na nadchodzącą wiosnę.Składniki:· 4
jabłka· świeży
ananas (ewentualnie z puszki)· 5
kiwi·
chleb (wysuszony) ok.350 g- ze skórką· 5 łyżek
miodu spadziowego·
skórka z cytryny· 3 łyżki
brązowego cukru + 2 łyżki do posypania
owoców· łyżka
bułki tartej· 100 g
płatków migdałowych· 2 łyżki
masła + wiórki zimnego
masła na wierzch zapiekanki· świeża
kolendraJabłka kroimy w zgrabną kostkę razem ze skórką.
Ananasa i
kiwi również kroimy w kostkę.
Owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego
masłem, posypujemy 2 łyżkami
brązowego cukru i łyżką
bułki tartej. Na patelni rozpuszczamy
masło z
cukrem i
miodem. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę
chleb razem ze skórką,
płatki migdałowe, dodajemy
skórkę z cytryny. Smażymy, żeby
chleb pokrył się karmelem i nieco wysuszył. Kruszonkę przekładamy do blendera i miksujemy. Wykładamy równomiernie na owocach. Na kruszonce układamy wiórki zimnego
masła. Zapiekamy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z domowymi
lodami lub
jogurtem naturalnym,
miodem i
kolendrą. Smacznego!