ßßß Cookit - przepis na Łosoś w cieście francuskim z porami

Łosoś w cieście francuskim z porami

nazwa

Wykonanie

Pyszne, zdrowe i szybkie danie obiadowe. Polecam!
Składniki:
· ładny filet z łososia
· cytryna
· sól
· pieprz
· por
· odrobina oliwy
· płat ciasta francuskiego
· jajko
Łososia (pozbawionego ewentualnych ości) skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy. Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa prostokąty, nieco większe od kawałka łososia. Na jednym płacie układamy rybę. Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy pokrojonego w talarki pora. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na rybę.
Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Nakładamy drugi kawałek ciasta. Za pomocą widelca sklejamy brzegi. Wierzch smarujemy resztą jajka. Na górze robimy nacięcia.
Pieczemy ok. 20-25 minut, 180 stopni, termoobieg. Podajemy z sosem na bazie jogurtu. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/03/osos-w-ciescie-francuskim-z-porami.html