Dziś obiecany przeze mnie pomysł na nieco inne zaprezentowanie migdałowej babki. Domowe, aromatyczne ciasto w połączeniu z domową konfiturąjeżynową oraz kremową, aksamitną masą serową zaserwowane w dużym kielichu to elegancki i oryginalny sposób na uroczysty deser.Składniki:· babka migdałowa· 2 słoiczki konfitury jeżynowej· 750 g mascarpone· 250 g ricotty· 500 g sera twarogowego mielonego· Łyżeczka ekstraktu waniliowego· sok z połowy cytryny· 4 jajka· 4 żółtka· szklanka cukru pudru· gorzka czekolada na wierch· płatki migdałowe podprażone na suchej patelniJajka i żółtka (uprzednio sparzone wrzątkiem) ucieramy z cukrem pudrem i serkami na puszystą, kremową masę. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Babkę kroimy w cienkie kromki, smarujemy je konfiturą. Połowę kromek wykładamy na dno dużego kielicha. Na babkę wykładamy połowę kremu. Na krem ponownie układamy drugą warstwę migdałowej babki posmarowanej konfiturą. Przykrywamy ją pozostałym kremem. Wierzch zdobimy płatkami migdałów i startą na tarce gorzką czekoladą. Smacznego!