Wykonanie
Idealny, orzeźwiający, lekki i delikatny krem
cytrynowy na bazie
żółtek i
serca mascarpone. Ja w tym roku wykorzystałam go jako nadzienie do pączków, ale sprawdza się w każdego rodzaju tortach i babeczkach. Serdecznie polecam, jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a w lodówce może postać kilka dni.4
żółtka1/2 szkl
cukru pudru300 g
serka mascarpone1
cytryna-
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem na naprawkę puszysty krem. Całość wymaga odrobinę cierpliwości, ale wierzcie mi warto. Im lepiej ubite
żółtka, tym później delikatniejszy krem.- Do ubitych na puszystą masę
żółtek dokładamy po łyżce
serka mascarpone (zimnego) i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.- Po koniec mieszania dodajemy otartą skórkę z całej
cytryny i sok z połowy. Uwaga - sok wlewamy małymi partiami, żeby
serek się nie zważył.Smacznego:)