ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe

Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne połączenie czekolady i kakao z aromatycznymi ziołami - kolendrą i bazylią - zamknięte w formie kremowych lodów. Dzięki nietypowemu dodatkowi ziół czekolada zyskuje głębszy wymiar, a cały deser orzeźwiającą nutę.
Składniki:
· 250g mascarpone
· 200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
· 500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym- gęstego
· 200 g mlecznej czekolady
· łyżka kakao
· 6 łyżek miodu spadziowego
· duża garść drobno posiekanych liści bazylii
· duża garść drobno posiekanej kolendry
Nad gorącą kąpielą wodną topimy 150g mlecznej czekolady. W misce łączymy schłodzoną śmietanę, serek mascarpone, serek śmietankowy oraz miód. Dodajemy roztopioną czekoladę, łyżkę przesianego kakao oraz drobno posiekaną bazylię i kolendrę. Całość przekładamy do maszynki do robienia lodów na godzinny program lub w pojemniku do zamrażalnika (ale musimy w tym wypadku pamiętać, by co pół godziny 2-3 razy całość zmiksować). Pod koniec mrożenia dodajemy resztę posiekanej mlecznej czekolady (50g) - maszynka musi ją dobrze wmieszać w masę lodową, ale czekolada powinna być widoczna w gotowych lodach. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/03/czekoladowe-lody-kolendrowo-bazyliowe.html