ßßß
Cookit - przepis na Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe
Składniki
Ser mascarpone
Śmietana 18%
Sery śmietankowe
Wanilia
Czekolada
Kakao
Miód
Bazylia
Kolendra
Wykonanie
Pyszne połączenie
czekolady
i
kakao
z aromatycznymi
ziołami
-
kolendrą
i
bazylią
- zamknięte w formie kremowych
lodów
. Dzięki nietypowemu dodatkowi
ziół
czekolada
zyskuje głębszy wymiar, a cały deser orzeźwiającą nutę.Składniki:· 250g
mascarpone
· 200 g kwaśnej gęstej
śmietany 18%
· 500 g
serka śmietankowego
o smaku
waniliowym
- gęstego· 200 g
mlecznej czekolady
· łyżka
kakao
· 6 łyżek
miodu
spadziowego· duża garść drobno posiekanych liści
bazylii
· duża garść drobno posiekanej
kolendry
Nad gorącą kąpielą
wodną
topimy 150g
mlecznej czekolady
. W misce łączymy schłodzoną
śmietanę
,
serek
mascarpone
,
serek
śmietankowy
oraz
miód
. Dodajemy roztopioną
czekoladę
, łyżkę przesianego
kakao
oraz drobno posiekaną
bazylię
i
kolendrę
. Całość przekładamy do maszynki do robienia
lodów
na godzinny program lub w pojemniku do zamrażalnika (ale musimy w tym wypadku pamiętać, by co pół godziny 2-3
razy
całość zmiksować). Pod koniec mrożenia dodajemy resztę posiekanej
mlecznej czekolady
(50g) - maszynka musi ją dobrze wmieszać w masę
lodową
, ale
czekolada
powinna być widoczna w gotowych lodach. Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/03/czekoladowe-lody-kolendrowo-bazyliowe.html
Przepisy powiązane
67. Pełnoziarniste gofry kakaowo-miodowe z kiwi, bitą śmietaną i Almette
Trufle czekoladowe
Gorąca czekolada
Boski krem czekoladowy (bez jajek)
Czekoladowo-miodowa zeberka
Składniki powiązane (0)