ßßß
Składniki:· połowa dużej dyni· główka ulubionej sałaty- ja wybrałam postrzępioną, gdyż ładnie się prezentuje na talerzu· 100 g suszonej żurawiny· garść podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych· garść podprażonego na suchej patelni czarnego sezamu
· 150 g fety· garść koperku· sól· pieprzNa dressing:· 3 łyżki octu balsamicznego· 0,5 łyżeczki soli· 0,5 łyżeczki pieprzu· łyżka musztardy indiańskiej (z pomidorami)· 6-7 łyżek oleju rzepakowegoDobrze umytą dynie rozcinamy na mniejsze kawałki i układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy ją delikatnie olejem rzepakowym , solimy. Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg ok. godziny.Przygotowujemy dressing- do octu balsamicznego dodajemy sól i pieprz, dobrze mieszamy. Dodajemy łyżkę musztardy i łączymy ją z octem za pomocą małej rózgi. Dodajemy stopniowo olej rzepakowy.Upieczoną dynię kroimy w zgrabną kostkę. Sałatę układamy dekoracyjnie na dużym talerzu. Wykładamy na nią dynie oraz pokrojoną w zbliżoną do dyni kostkę - fetę. Rozsypujemy po całości 100 g suszonej żurawiny. Przed samym podaniem wykańczamy sałatkę dressingiem, posypujemy migdałami, sezamem i drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!