ßßß Cookit - przepis na · olej rzepakowy

· olej rzepakowy

nazwa

Wykonanie

Pyszna sałatka na bazie dyni, żurawiny, chrupiących migdałów i aromatycznego sezamu. Zwieńczona dressingiem na bazie oleju rzepakowego i octu balsamicznego. Olej rzepakowy, zwany oliwą północy, jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest bardzo ważnym elementem zbilansowanej diety. Ten zdrowy tłuszcz nie tylko zadba o nasze serce i dobre samopoczucie, ale również ułatwi przygotować apetyczne dania.
Talerz obfitości czyli mariaż dyni i żurawiny z dressingiem na bazie oleju rzepakowego i octu balsamicznego
Składniki:
· połowa dużej dyni
· główka ulubionej sałaty- ja wybrałam postrzępioną, gdyż ładnie się prezentuje na talerzu
· 100 g suszonej żurawiny
· garść podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
· garść podprażonego na suchej patelni czarnego sezamu
· 150 g fety
· garść koperku
· sól
· pieprz
Na dressing:
· 3 łyżki octu balsamicznego
· 0,5 łyżeczki soli
· 0,5 łyżeczki pieprzu
· łyżka musztardy indiańskiej (z pomidorami)
· 6-7 łyżek oleju rzepakowego
Dobrze umytą dynie rozcinamy na mniejsze kawałki i układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy ją delikatnie olejem rzepakowym , solimy. Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg ok. godziny.
Przygotowujemy dressing- do octu balsamicznego dodajemy sól i pieprz, dobrze mieszamy. Dodajemy łyżkę musztardy i łączymy ją z octem za pomocą małej rózgi. Dodajemy stopniowo olej rzepakowy.
Upieczoną dynię kroimy w zgrabną kostkę. Sałatę układamy dekoracyjnie na dużym talerzu. Wykładamy na nią dynie oraz pokrojoną w zbliżoną do dyni kostkę - fetę. Rozsypujemy po całości 100 g suszonej żurawiny. Przed samym podaniem wykańczamy sałatkę dressingiem, posypujemy migdałami, sezamem i drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/12/talerz-obfitosci-czyli-mariaz-dyni-i.html