Wykonanie
Podczas wizyty u kuzyna i jego żony miałam okazję spróbować sałatki z
rukoli z sosem vinegrette na bazie
oleju rydzowego, który wpisany jest na listę produktów tradycyjnych województwa wielkopolskiego. Na ironię - jego smak poznałam w Warszawie :)
Olej z lnianki ma charakterystyczny
cebulowo-
gorczycowy smak. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i z grupy B, mikro- i makroelementy, lecytynę oraz witaminę E. Podobno obniża poziom złego cholesterolu...Sos vinegrette na bazie
oleju z lnianki jest cudny... Spróbujcie :)
Składniki:
sałata lodowa lub
rukola1/2 szkl.
oleju z lnianki1 łyżeczka
musztardyszczypta
soliszczypta
pieprzu1 łyżka
octu balsamicznegogarść prażonych
płatków migdałowychSposób przygotowania:
Olej,
ocet,
musztardę oraz
przyprawy wymieszaj w zakręconym słoiczku. Powstałym sosem polej
sałatę lub
rukolę. Posyp
płatkami migdałowymi.