Wykonanie
Wczorajsze grzybobranie się powiodło i dziś na obiad serwuję klasyczne kotlety z kani. Panierkę wzbogaciłam
otrębami oraz
orzechami laskowymi, które idealnie podkreślają smak tego
grzyba. Do tego chrupiąca grzanka i pyszne danie gotowe!


Składniki:· 4 kanie· łyżka
bułki tartej· 2 łyżki
otrąb owsianych· 2 garście posiekanych
orzechów laskowych·
sól·
pieprz·
olej do smażenia·
jajko· 4 kromki
chleba na grzanki·
ziołowe masło do grzanek (100 g miękkiego
masła łączymy ze świeżymi ulubionymi
ziołami np. z łyżeczką drobno posiekanej
bazylii, łyżeczką
natki pietruszki i łyżeczką
oregano. Zawijamy w folię spożywczą w rulonik i schładzamy w lodówce).W jednej misce roztrzepujemy
jajko doprawione
solą i
pieprzem. W drugiej łączymy ze sobą
orzechy,
bułkę oraz
otręby. Kanie maczamy w
jajku, a następnie w panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju do uzyskania chrupiącej skórki. Odsączmy na ręczniku papierowym. Podajemy z grzankami- kromki
chleba smażymy na
maśle ziołowym do momentu, aż ładnie wyschną i staną się przyjemnie chrupiące. Smacznego!