Wykonanie
Póki mamy jeszcze letnią pogodę naszych gości możemy oczarować tym pysznym i ochładzającym deserem. Bardzo kremowe, intensywnie
brzoskwiniowe lody świetnie komponują się ze słonymi i chrupiącymi orzeszkami pistacjowymi. Wypróbujcie to połączenie!

Składniki:· 3
żółtka
· szklanka
mleka· 1/2 szklanki
mleka w proszku 26,5%· ok. 3/4 szklanki
cukruŻółtka ucieramy z
cukrem nad kąpielą
wodną, dodajemy
mleko w proszku i zalewamy gotującym się zwykłym
mlekiem. Całość dobrze miksujemy nad kąpielą
wodną do momentu uzyskania gęstego kremu. Masę odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.· 5 dużych
brzoskwiń· łyżka
brązowego cukru·
sok z cytryny· 250 g
serka mascarponeBrzoskwinie kroimy na małe cząstki, zasypujemy
cukrem i dokładnie blendujemy, dodajemy
sok z cytryny - całość możemy przetrzeć przez sito, aby usunąć skórkę z
owoców (ja tego nie robię, gdyż w gotowych lodach odrobinki skórki mi nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie- uważam, że dodają
lodom charakteru).
Owoce łączymy z
serkiem mascarpone oraz wystudzoną masą
mleczno-jajeczną. Masę
lodową przekładamy do maszynki - godzinny program, lub do zamrażalnika, pamiętając, by co ok. 30 minut całość dobrze miksować- czynność powtarzamy 5-6
razy.
Lody idealnie smakują serwowane z
pistacjami. Smacznego!