Wykonanie
Jak wczoraj obiecałam, tak też dzisiaj umieszczam przepis na pyszną kremówkę.W oparciu o przepis Pani Ewy Wachowicz z książki "Słodki świat Ewy Wachowicz" , wprowadzając swoje małe modyfikacje i korzystając z tego, co aktualnie oferuje mi ogródek (dziś będą to
jeżyny) od lat serwuję gościom i rodzinie jedno z najpyszniejszych
ciastek. Naprawdę warto potrudzić się i zrobić je w zaciszu swojej kuchni!Składniki:·
ciasto francuskie wg. przepisuNależy upiec dwa placki z
ciasta francuskiego (przygotowane ciasto dzielimy na połowę. Każdą wałkujemy na prostokąt, przekładamy na blachę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temp. 220 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy ok. 20-30 minut (Pani Ewa sugeruje, aby piec nawet do 40 minut, jednak w moim piekarniku normą jest 25 minut).

Na krem:· 8
żółtek· 1 l
mleka 2%· 250 g
mąki pszennej· 250 g
cukru· 2 łyżki
cukru waniliowego· 200 g miękkiego
masłaŻółtka ubijamy z
cukrem nad kąpielą
wodną. Dodajemy
mąkę i zalewamy zagotowanym
mlekiem, cały czas miksując do momentu uzyskania gęstego kremu. Krem chłodzimy i łączymy z
masłem. Jeśli nie planujemy dodać do kremówki
owoców, warto jest do masy dodać
sok z cytryny.Masę wykładamy na jeden placek z
ciasta francuskiego. Z doświadczenia wiem, że ciasto to najlepiej jest już poporcjować przed nałożeniem kremu. Wówczas łatwiej będzie nam zaserwować gościom ładne kawałki kremówki. Po nałożeniu kremu również warto ponownie "zaznaczyć" nożem poszczególne kawałki.·
jeżyny
Na masę wykładamy
owoce.Masa śmietanowa:· 500 g
śmietany 30-36%· 2 łyżki
mleka w proszku· 2 łyżki
cukru waniliowegoŚmietanę ubijamy z
cukrem pod koniec utrwalając ją
mlekiem w proszku - jego dodatek zapobiega podchodzeniu
śmietany wodą. Kremówkę wykładamy na
owoce. Przykrywamy drugim- najlepiej również już poporcjowanym -
ciastem francuskim.Dobrze schładzamy. Przed podaniem dekorujemy
cukrem pudrem. Smacznego!