Wykonanie
Zapraszam na domowe hamburgery - a dokładniej na dwie wariacje na ich temat. Smakują nawet tym, którzy za
mięsem nie przepadają :).HamburgerySkładniki:· 500 g mielonej
wołowiny
· 1
jajko· 2 łyżki
otrąb owsianych· czubata łyżka drobno posiekanego
koperku·
sól i
pieprz do smaku· ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskęZ podanych składników wyrabiamy masę
mięsną.Na farsz:1. Masa serowa:· 130-140 g
sera feta· 6-8
suszonych pomidorów· odrobina
oliwy spod suszonych pomidorów
Całość dobrze miksujemy2. Masa pistacjowa:· 2 duże garście obranych
pistacji· 8-10
suszonych pomidorów· odrobina
oliwy spod suszonych pomidorów·
sól do smakuCałość dobrze miksujemyZ
mięsnej masy forujemy cienkie placki, które układamy na desce zwilżonej
wodą. Na placuszki wykładamy wybrany farsz. Przykrywamy górnym placuszkiem, dobrze sklejając brzegi. Z podanej ilości
mięsa wyjdą 4 solidne hamburgery. Smażymy na patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony.Podajemy z
ogórkami małosolnymi oraz przygotowanymi wcześniej pastami, które posłużyły nam za farsz. Smacznego!