Wykonanie
Dzisiejszy wpis dedykuję mojej siostrze Malwinie :) . A to z tego powodu, iż podzielę się w nim przepisem na babeczki, które podarowałam jej dziś (z małym wyprzedzeniem, ale akurat dziś miałyśmy możliwość się spotkać) w prezencie imieninowym. Są to klasyczne, eleganckie i przede wszystkim (mam nadzieję) smakowite kruche babeczki z
budyniem. No może nieco odbiegają od klasyki, gdyż dodałam do nich zdrowszej
mąki pełnoziarnistej. Wprawdzie
ciasteczka w takiej formie wymagają nieco więcej pracy, ale na szczególne okazje naprawdę warto się potrudzić. Efekt gwarantowany!

Składniki:Na ciasto:· 1/2 szklanka
mąki pełnoziarnistej· 1 szklanka
mąki pszennej
· 2
żółtka· 200 g
masła z lodówki· 1 łyżka
śmietany· 1/2 szklanki
brązowego cukruMieszamy
mąki z
cukrem, dodajemy schłodzone
masło,
śmietanę i
żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.Na
budyń:· 4
żółtka· około 1/2 szklanki
cukru waniliowego· 300 ml
mleka
· łyżka
mąki ziemniaczanejŻółtka ubijamy z
cukrem nad kąpielą
wodną, dodajemy
mąkę. Zalewamy gorącym
mlekiem i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.Z ciasta wykrawamy babeczki- ok. 2/3 ciasta na foremki, pozostałe jako zamknięcie babeczek. Kiedy foremki wylepimy
ciastem, nadziewamy je
budyniem (2/3 wysokości foremki) i zamykamy wierzchnimi krążkami. Dokładnie dociskamy brzegi. Wykałaczką robimy 2-3 dziurki na wierzchu każdej babeczki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 babeczek. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego!
