ßßß Cookit - przepis na Babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy wpis dedykuję mojej siostrze Malwinie :) . A to z tego powodu, iż podzielę się w nim przepisem na babeczki, które podarowałam jej dziś (z małym wyprzedzeniem, ale akurat dziś miałyśmy możliwość się spotkać) w prezencie imieninowym. Są to klasyczne, eleganckie i przede wszystkim (mam nadzieję) smakowite kruche babeczki z budyniem. No może nieco odbiegają od klasyki, gdyż dodałam do nich zdrowszej mąki pełnoziarnistej. Wprawdzie ciasteczka w takiej formie wymagają nieco więcej pracy, ale na szczególne okazje naprawdę warto się potrudzić. Efekt gwarantowany!
Składniki:
Na ciasto:
· 1/2 szklanka mąki pełnoziarnistej
· 1 szklanka mąki pszennej
· 2 żółtka
· 200 g masła z lodówki
· 1 łyżka śmietany
· 1/2 szklanki brązowego cukru
Mieszamy mąki z cukrem, dodajemy schłodzone masło, śmietanę i żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Na budyń:
· 4 żółtka
· około 1/2 szklanki cukru waniliowego
· 300 ml mleka
· łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną, dodajemy mąkę. Zalewamy gorącym mlekiem i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Z ciasta wykrawamy babeczki- ok. 2/3 ciasta na foremki, pozostałe jako zamknięcie babeczek. Kiedy foremki wylepimy ciastem, nadziewamy je budyniem (2/3 wysokości foremki) i zamykamy wierzchnimi krążkami. Dokładnie dociskamy brzegi. Wykałaczką robimy 2-3 dziurki na wierzchu każdej babeczki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 babeczek. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/06/babeczki-z-budniem.html