ßßß
Składniki:Na ciasto:· 1/2 szklanka mąki pełnoziarnistej· 1 szklanka mąki pszennej
· 2 żółtka· 200 g masła z lodówki· 1 łyżka śmietany· 1/2 szklanki brązowego cukruMieszamy mąki z cukrem, dodajemy schłodzone masło, śmietanę i żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.Na budyń:· 4 żółtka· około 1/2 szklanki cukru waniliowego· 300 ml mleka
· łyżka mąki ziemniaczanejŻółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną, dodajemy mąkę. Zalewamy gorącym mlekiem i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.Z ciasta wykrawamy babeczki- ok. 2/3 ciasta na foremki, pozostałe jako zamknięcie babeczek. Kiedy foremki wylepimy ciastem, nadziewamy je budyniem (2/3 wysokości foremki) i zamykamy wierzchnimi krążkami. Dokładnie dociskamy brzegi. Wykałaczką robimy 2-3 dziurki na wierzchu każdej babeczki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 babeczek. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego!