Wykonanie
Za tydzień o tej
porze, będziemy pochłonięci przygotowaniami do Świąt, czas więc na pierwszy wielkanocny wpis! Pyszne mazurki, które mogą być również ozdobą wielkanocnego stołu. Są kruche, posmak
migdałów w cieście jest wyczuwalny i bardzo przyjemny. :-) Masa kajmakowa nadaje im
słodyczy a samo ciasto zbyt słodkie nie jest, dlatego wszystko się równoważy. Jak dla mnie idealne! Dodatkowo proces produkcji jest szybki, prosty i przyjemny. ;-) Taki przedświąteczny relaks.
Spody:1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki migdałowej125g zimnego
masła1
żółtko1 czubata łyżka kwaśnej
śmietanyDekoracja:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (można zastąpić kupną, gotową masą kajmakową)
płatki migdałówkawałek masy marcepanowej1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Gotową masę wkładamy do foliowego woreczka umieszczamy w lodówce, chłodzimy minimum 1h.2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wycinamy
jajka za pomocą odpowiedniej foremki.3. Nakłuwamy je widelcem a dookoła każdego
jajka tworzymy otoczkę: odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki i przyklejamy przy brzegach.4. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 20 minut, do zarumienienia.5. Przygotowujemy masę kajmakową: zamknięte
mleko w puszce wstawiamy do garnka i zalewamy
wodą do górnej powierzchni puszki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie. Studzimy - dopiero kiedy będzie zimna możemy użyć masy. Jeśli kupujemy gotową masę, pomijamy ten krok.6. Masę kajmakową wykładamy na przestudzone ciasto. Z masy marcepanowej formujemy gałązkę/środek kwiata. Z
płatków migdałów układamy bazie/płatki.



