ßßß
Spody:1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki migdałowej125g zimnego masła1 żółtko1 czubata łyżka kwaśnej śmietanyDekoracja:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (można zastąpić kupną, gotową masą kajmakową)płatki migdałówkawałek masy marcepanowej1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Gotową masę wkładamy do foliowego woreczka umieszczamy w lodówce, chłodzimy minimum 1h.2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wycinamy jajka za pomocą odpowiedniej foremki.3. Nakłuwamy je widelcem a dookoła każdego jajka tworzymy otoczkę: odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki i przyklejamy przy brzegach.4. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 20 minut, do zarumienienia.5. Przygotowujemy masę kajmakową: zamknięte mleko w puszce wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do górnej powierzchni puszki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie. Studzimy - dopiero kiedy będzie zimna możemy użyć masy. Jeśli kupujemy gotową masę, pomijamy ten krok.6. Masę kajmakową wykładamy na przestudzone ciasto. Z masy marcepanowej formujemy gałązkę/środek kwiata. Z płatków migdałów układamy bazie/płatki.


