Wykonanie

Pierogi pszenno-owsiane z nadzieniem
serowo-makowym* podane z
figą,
pomelo i
serkiem aloesowym**

* z ekologicznym
białym makiem Symbio** z ekologicznym
sokiem z aloesu Symbio

PIEROGI Z
SEREM I
BIAŁYM MAKIEM/1 porcja/45 g
mąki owsianej pełnoziarnistej35 g
mąki pszennej tortowejszczypta
soliżółtko60-70 ml ciepłego
napoju gryczanego (może być inny)łyżeczka
oleju kokosowego2 płaskie łyżki białego
maku + 150 g
twarogu + 2 łyżki
syropu klonowegoObie
mąki przesiać. Dodać
sól,
olej i
żółtko, powoli dodawać
napoju, mieszając łyżką.Następnie przełożyć na podsypany
mąką blat i wyrabiać ciasto.Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Twaróg zmiksować z
syropem klonowym i
białym makiem.Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej
wody.Wyjmować po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.
SEREK ALOESOWY150 g gęstego
twarogu sernikowego4 łyżki ekologicznego soku z aloesułyżka
syropu klonowegoWszystkie składniki dokładnie wymieszać.Smacznego!