ßßß Cookit - przepis na Comfort food w nowoczesnym wydaniu :)

Comfort food w nowoczesnym wydaniu :)

nazwa

Wykonanie

Pierogi pszenno-owsiane z nadzieniem serowo-makowym* podane z figą, pomelo i serkiem aloesowym**
* z ekologicznym białym makiem Symbio
** z ekologicznym sokiem z aloesu Symbio
PIEROGI Z SEREM I BIAŁYM MAKIEM
/1 porcja/
45 g mąki owsianej pełnoziarnistej
35 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
żółtko
60-70 ml ciepłego napoju gryczanego (może być inny)
łyżeczka oleju kokosowego
2 płaskie łyżki białego maku + 150 g twarogu + 2 łyżki syropu klonowego
Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać napoju, mieszając łyżką.
Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Twaróg zmiksować z syropem klonowym i białym makiem.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody.
Wyjmować po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.
SEREK ALOESOWY
150 g gęstego twarogu sernikowego
4 łyżki ekologicznego soku z aloesu
łyżka syropu klonowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2015/04/comfort-food-w-nowoczesnym-wydaniu.html