Wykonanie
Składniki(na ok 2 porcje)- 250g
sera ricotta,- 1
żółtko (ok. 20g),- ¼ łyżeczki
soli,- ½ szklanki
mąki pszennej Graham (ok. 60g).Sposób przygotowania1. Mieszamy
ser z
żółtkiem i
solą.2. Dodajemy do
sera mąkę i krótko mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.3. Stolnicę posypujemy
mąką i formujemy „wałki”, które następnie kroimy na mniejsze kawałki.4. Kluseczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 2 min. od momentu wypłynięcia.
Kluseczki z riccoty są bogate w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
mąki), który zapewnie uczucie sytości i usprawnia perystaltykę jelit.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 170 gEnergia: 342 , 9 kcal
Białko: 27,2 gTłuszcze: 16 , 1 gWęglowodany: 25 , 4 gBłonnik pokarmowy : 3 , 2 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza