ßßß Cookit - przepis na Twarogowe placuszki

Twarogowe placuszki

nazwa

Wykonanie

Lista składników
500 g twarogu 4 jajka szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 łyżki cukru pudru 4 łyżki mąki
Już nie muszę chyba mówić że uwielbiam takie placuszki. Te placuszki są wyborne, puszyste, mięciutkie. Polecam.
Wykonanie w thermomix na dole. Placuszki smażą się idealnie, nie ma problemu z przewracaniem na drugą stronę. Piszę to ponieważ czasami placuszki są smaczne, ale smażenie wyjątkowo trudne.
Wykonanie ciasta – twarożek wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera lub malaksera. Dodać dwa jajka i dwa żółtka, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, cukier, sodę i dokładnie wymieszać. Ciasto musi być gładkie.
Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w ciasto.
Smażenie – na patelni i rozgrzać olej i za pomocą dużej łyżki nałożyć placuszki. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
Polać placuszki odrobiną miodu lub posypać cukrem pudrem. Syrop klonowy też będzie idealny.
Wykonanie w thermomix
nałożyć motylek, dodać białka z dwóch jajek i szczyptę soli, ubić czas 2,5 minuty, obroty 3,5
Wyjąć białka do miseczki, wyjąć motylek
do naczynia miksującego dodać twaróg, lekko go pokruszyć, dodać dwa jajka i dwa żółtka, zmiksować, obroty 7, czas 30 sekund
za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków naczynia, ponownie zmiksować, obroty 6, czas 5 sekund
dodać mąkę, sodę, wymieszać obroty 7, czas 30 sekund
smażenie jak wyżej
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/twarogowe-placuszki