Wykonanie
Lista składników500 g
twarogu 4
jajka szczypta
soli 1 łyżeczka
sody oczyszczonej 2-3 łyżki
cukru pudru 4 łyżki
mąkiJuż nie muszę chyba mówić że uwielbiam takie placuszki. Te placuszki są wyborne, puszyste, mięciutkie. Polecam.Wykonanie w thermomix na dole. Placuszki smażą się idealnie, nie ma problemu z przewracaniem na drugą stronę. Piszę to ponieważ czasami placuszki są smaczne, ale smażenie wyjątkowo trudne.

Wykonanie ciasta –
twarożek wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera lub malaksera. Dodać dwa
jajka i dwa
żółtka, wymieszać. Następnie wsypać
mąkę,
cukier,
sodę i dokładnie wymieszać. Ciasto musi być gładkie.
Białka ubić ze szczyptą
soli i delikatnie wmieszać w ciasto.

Smażenie – na patelni i rozgrzać
olej i za pomocą dużej łyżki nałożyć placuszki. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

Polać placuszki odrobiną
miodu lub posypać
cukrem pudrem.
Syrop klonowy też będzie idealny.Wykonanie w thermomixnałożyć motylek, dodać
białka z dwóch
jajek i szczyptę
soli, ubić czas 2,5 minuty, obroty 3,5Wyjąć
białka do miseczki, wyjąć motylekdo naczynia miksującego dodać
twaróg, lekko go pokruszyć, dodać dwa
jajka i dwa
żółtka, zmiksować, obroty 7, czas 30 sekundza pomocą kopystki zdjąć ciasto z
boków naczynia, ponownie zmiksować, obroty 6, czas 5 sekunddodać
mąkę,
sodę, wymieszać obroty 7, czas 30 sekundsmażenie jak wyżej