Wykonanie
Bananowy krem z
kaszy jaglanej z
kokosową chałwą lnianą podany z
waniliowym kremem
sojowym,
pestkami dyni i
bananem


Dziś będzie kilka słów o moim najnowszym odkryciu -
chałwie lnianej, która naprawdę bardzo mi posmakowała. Jako pierwszej spróbowałam
chałwy kokosowej, która w swoim składzie oprócz
siemienia lnianego zawiera również
żurawinę,
kokosa oraz
orzechy arachidowe. Tak więc
chałwa jest w 100% naturalna, nie zawiera konserwantów,
cukru ani sztucznych barwników. W smaku jest dość soczysta (zapewne dzięki
żurawinie), w przeciwieństwie do
chałwy sezamowej, która jak wiadomo jest bardzo sucha.
Chałwę mogą również spożywać osoby z nietolerancją glutenu. Co więcej, jest to produkt surowy (raw), niepoddany obróbce termicznej. Jest to po prostu "zdrowy
słodycz", który nie zawiera pustych kalorii i dostarcza cennych składników odżywczych takich ja k:***lignany, kwas oleinowy, błonnik, witamina E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, chrom czy selen.***Dlaczego
chałwa z
siemienia lnianego i
orzechów jest taka zdrowa?Siemię charakteryzuje się wieloma dobroczynnymi właściwości, a
orzechy arachidowe dostarczają organizmowi dużo błonnika. Składniki
chałwy pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu w organizmie, regulują układ hormonalny, działają także osłonowo na błonę przewodu pokarmowego. Co więcej, składniki zawarte w
chałwie korzystnie wpływają na stawy, skórę, włosy i paznokcie.

Substancje te również oczyszczają organizm z toksyn i dbają o wątrobę i żołądek.Zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w produkcie ma dobroczynny wpływ na sprawność układu nerwowego, zaś wysoka zawartość flawonoidów wspiera funkcjonowanie układu moczowego, działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, a także profilaktycznie, zapobiegając m. in. chorobom
serca.Jak wynika z powyższego,
chałwa lniana nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, a do tego jest bardzo wartościowa. W porównaniu ze sklepowymi
słodyczami, ta
chałwa to po prostu nr 1! Myślę, że świetnie przyda się jako przekąska w podróży, czy po treningu.Jest to również dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za smakiem i konsystencją
siemienia lnianego (chociaż ja osobiście bardzo je lubię :)). Wielbiciele
żurawiny i wyważonej
słodyczy również będą zadowoleni. Do wyboru jest kilka smaków: kokosowa, cytrynowa, orzechowa, słonecznikowa, sezamowa, (mocno) żurawinowa, a także zwykła - bez dodatków. Dostępna jest również
seria bez
orzechów ziemnych. Tak więc każdy znajdzie coś dla siebie!
Chałwa nie jest powszechnie dostępna w sklepach, ale możecie zamówić ją ze strony producenta klikając TUTAJ