ßßß Cookit - przepis na Kokosowy krem jaglany i lniana chałwa!

Kokosowy krem jaglany i lniana chałwa!

nazwa

Wykonanie

Bananowy krem z kaszy jaglanej z kokosową chałwą lnianą podany z waniliowym kremem sojowym, pestkami dyni i bananem
Dziś będzie kilka słów o moim najnowszym odkryciu - chałwie lnianej, która naprawdę bardzo mi posmakowała. Jako pierwszej spróbowałam chałwy kokosowej, która w swoim składzie oprócz siemienia lnianego zawiera również żurawinę, kokosa oraz orzechy arachidowe. Tak więc chałwa jest w 100% naturalna, nie zawiera konserwantów, cukru ani sztucznych barwników. W smaku jest dość soczysta (zapewne dzięki żurawinie), w przeciwieństwie do chałwy sezamowej, która jak wiadomo jest bardzo sucha. Chałwę mogą również spożywać osoby z nietolerancją glutenu. Co więcej, jest to produkt surowy (raw), niepoddany obróbce termicznej. Jest to po prostu "zdrowy słodycz", który nie zawiera pustych kalorii i dostarcza cennych składników odżywczych takich ja k:
***
lignany, kwas oleinowy, błonnik, witamina E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, chrom czy selen.
***
Dlaczego chałwa z siemienia lnianego i orzechów jest taka zdrowa?
Siemię charakteryzuje się wieloma dobroczynnymi właściwości, a orzechy arachidowe dostarczają organizmowi dużo błonnika. Składniki chałwy pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu w organizmie, regulują układ hormonalny, działają także osłonowo na błonę przewodu pokarmowego. Co więcej, składniki zawarte w chałwie korzystnie wpływają na stawy, skórę, włosy i paznokcie.
Substancje te również oczyszczają organizm z toksyn i dbają o wątrobę i żołądek.
Zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w produkcie ma dobroczynny wpływ na sprawność układu nerwowego, zaś wysoka zawartość flawonoidów wspiera funkcjonowanie układu moczowego, działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, a także profilaktycznie, zapobiegając m. in. chorobom serca.
Jak wynika z powyższego, chałwa lniana nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, a do tego jest bardzo wartościowa. W porównaniu ze sklepowymi słodyczami, ta chałwa to po prostu nr 1! Myślę, że świetnie przyda się jako przekąska w podróży, czy po treningu.
Jest to również dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za smakiem i konsystencją siemienia lnianego (chociaż ja osobiście bardzo je lubię :)). Wielbiciele żurawiny i wyważonej słodyczy również będą zadowoleni. Do wyboru jest kilka smaków: kokosowa, cytrynowa, orzechowa, słonecznikowa, sezamowa, (mocno) żurawinowa, a także zwykła - bez dodatków. Dostępna jest również seria bez orzechów ziemnych. Tak więc każdy znajdzie coś dla siebie!
Chałwa nie jest powszechnie dostępna w sklepach, ale możecie zamówić ją ze strony producenta klikając TUTAJ
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2015/03/kokosowy-krem-jaglany-i-lniana-chawa.html