Wykonanie
***Czyli żurawinowa wersja amerykańskiego przysmaku.
Każdy chyba już słyszał o
syropie klonowym.Ja jestem jego wielbicielką dopiero od roku, jednakże dopiero teraz dowiedziałam się, że istnieją różne jego rodzaje.Naturalny
syrop klonowy jest otrzymywany poprzez odparowanie
wody z soku z klonowego pnia.Jest bogaty w
cukry,
sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu), witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy) i podobnie jak
miód ma właściwości bakteriobójcze.Ma
bursztynową barwę, gęstą konsystencję i słodki, lekko przydymiony smak.W zależności od temperatury odparowania, uzyskuje się różne rodzaje
syropu. Mają one taką samą wysoką jakość, a różnią się kolorem, smakiem i sugerowanym zastosowaniem.Jasny
syrop jest wytwarzany na początku sezonu i odparowywany w niższej temperaturze, podczas gdy najciemniejszy zwykle pod koniec sezonu, w temperaturze dochodzącej do 107 °C.
Grade A Light Amber – jasny, złoto-
bursztynowy kolor i delikatnie klonowy smak;Grade A Medium Amber – bursztynowa barwa i wyraźnie klonowy smak;Jest uniwersalny, używany zarówno do deserów jak i wytrawnych potraw.Grade A Dark Amber – charakterystyczny intensywny smak i ciemno
bursztynowy kolor;Ma szerokie zastosowanie w przygotowywaniu potraw,
drinków i koktajli.Nadaje się do pieczenia ciast,
mięs i ryb.Grade B Amber – ciemny, brunatny kolor i głęboki, bogaty, lekko karmelowy smak;Doskonały do pieczenia.Grade B Dark – ma bardzo intensywny, klonowy smak;Jest używany w przetwórstwie spożywczym, np. do produkcji
płatków śniadaniowych,do
wędzenia mięs i
wędlin. Dostępny wyłącznie w ilościach hurtowych.Do przygotowania nadzienia
żurawinowego użyłam własnie
syropu typu B Amber.
Syrop ten jest odrobinę gęstszy, ciemniejszy i wyraźniejszy w smaku. Po prostu idealny!Możecie kupić go tutaj:
Klonowe pełnoziarniste cranberry pie oprószone
cukrem pudrem trzcinowym
/przepis własny/Składniki:Ciasto kruche:75 g
mąki pszennej pełnoziarnistejduże
jajkomąka do podsypywania
sóldwie łyżki
syropu klonowego35 g
masłaNadzienie:200 g świeżej
żurawiny3 łyżki
syropu klonowego (nie polecam pomijać)Przygotowanie:Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto.Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
Żurawinę umyć, umieścić na patelni, dodać
syrop i podlać
wodą.Dusić około 10 minut aż utworzy się sos.Formy w wypiekaczu (lub wysokie foremki, jeśli korzystamy z piekarnika) natłuścić.Ciasto wyjąć, rozwałkować podsypując
mąką.Wyciąć dwa kółka, jeden większy i drugi mniejszy.Większym kółkiem wylepić foremkę, nakłuć widelcem.Umieścić w nim
żurawinę i przykryć drugim kółkiem.Piec około 10 minut w wypiekaczu.Jeśli korzystacie z piekarnika, ustawcie temp. na 200 stopni i pieczcie do zarumienienia.Smacznego!***A rok temu...