ßßß
Każdy chyba już słyszał o syropie klonowym.Ja jestem jego wielbicielką dopiero od roku, jednakże dopiero teraz dowiedziałam się, że istnieją różne jego rodzaje.Naturalny syrop klonowy jest otrzymywany poprzez odparowanie wody z soku z klonowego pnia.Jest bogaty w cukry, sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu), witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy) i podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze.Ma bursztynową barwę, gęstą konsystencję i słodki, lekko przydymiony smak.W zależności od temperatury odparowania, uzyskuje się różne rodzaje syropu. Mają one taką samą wysoką jakość, a różnią się kolorem, smakiem i sugerowanym zastosowaniem.Jasny syrop jest wytwarzany na początku sezonu i odparowywany w niższej temperaturze, podczas gdy najciemniejszy zwykle pod koniec sezonu, w temperaturze dochodzącej do 107 °C.
Grade A Light Amber – jasny, złoto-bursztynowy kolor i delikatnie klonowy smak;Grade A Medium Amber – bursztynowa barwa i wyraźnie klonowy smak;Jest uniwersalny, używany zarówno do deserów jak i wytrawnych potraw.Grade A Dark Amber – charakterystyczny intensywny smak i ciemno bursztynowy kolor;Ma szerokie zastosowanie w przygotowywaniu potraw, drinków i koktajli.Nadaje się do pieczenia ciast, mięs i ryb.Grade B Amber – ciemny, brunatny kolor i głęboki, bogaty, lekko karmelowy smak;Doskonały do pieczenia.Grade B Dark – ma bardzo intensywny, klonowy smak;Jest używany w przetwórstwie spożywczym, np. do produkcji płatków śniadaniowych,do wędzenia mięs i wędlin. Dostępny wyłącznie w ilościach hurtowych.Do przygotowania nadzienia żurawinowego użyłam własnie syropu typu B Amber.Syrop ten jest odrobinę gęstszy, ciemniejszy i wyraźniejszy w smaku. Po prostu idealny!Możecie kupić go tutaj:
Klonowe pełnoziarniste cranberry pie oprószone cukrem pudrem trzcinowym
/przepis własny/Składniki:Ciasto kruche:75 g mąki pszennej pełnoziarnistejduże jajkomąka do podsypywaniasóldwie łyżki syropu klonowego35 g masłaNadzienie:200 g świeżej żurawiny3 łyżki syropu klonowego (nie polecam pomijać)Przygotowanie:Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto.Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.Żurawinę umyć, umieścić na patelni, dodać syrop i podlać wodą.Dusić około 10 minut aż utworzy się sos.Formy w wypiekaczu (lub wysokie foremki, jeśli korzystamy z piekarnika) natłuścić.Ciasto wyjąć, rozwałkować podsypując mąką.Wyciąć dwa kółka, jeden większy i drugi mniejszy.Większym kółkiem wylepić foremkę, nakłuć widelcem.Umieścić w nim żurawinę i przykryć drugim kółkiem.Piec około 10 minut w wypiekaczu.Jeśli korzystacie z piekarnika, ustawcie temp. na 200 stopni i pieczcie do zarumienienia.Smacznego!***A rok temu...